Beveg deg og lev lenger

Eldre mennesker som gjør husarbeid, bruker trappen og som beveger på seg, lever lenger enn de som er late.

Nå er det ingen grunn til å bestikke barnebarna til å vaske huset, eller ta heisen til fordel for trappen, for eldre som holder seg i bevegelse lever lenger, viser en ny studie i følge MSNBC.

Du lever også lenger med gode venner.

Studien er gjort på 302 mennesker mellom 70 og 82 år. Forskerne fant at de som holdt seg aktive hadde mindre risiko for å dø, sammenliknet med de som ikke bevegde mye på seg. Dette gjaldt både de som drev med trening og de som holdt seg aktive på andre måter.

- Budskapet til eldre er at all form for bevegelse er bedre enn ingenting, og at dette kan gjelde både hverdagslige gjøremål og aktiviteter, sier Todd Manini ved National Insitute on Aging i Bethesda, Maryland, USA, som var med på studien.

Av testpersonene som forbrukte mest energi (cirka en tredjedel), ble dødsrisikoen redusert med 12 prosent over en seks år lang periode, sammenliknet med 25 prosent hos dem som var minst aktive.

Studien har imidlertid ikke identifisert hvorfor dødsrisikoen reduseres når eldre holder seg aktive, men Manini sier at trening, som kjent, kan redusere risikoen for hjertesykdom og kreft.

Målte urinen
Istedenfor å stole på hva testpersonene sa om egen innsats når det gjaldt fysisk trening, ble de bedt om å drikke en spesiell type vann, som gjorde at forskerne kunne måle mengden med karbondioksid i urinen. Karbondioksid frigis ved fysisk aktivitet.

Testpersonene som holdt seg mest aktive viste seg å gå mye i trapper hver dag, og i tillegg jobbet de noe, og drev ikke bare frivillighetsarbeid.

Ikke mist treningsgnisten!

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

- Det ser ut til at det er klokt å forbruke mer energi. Nå blir det aktuelt å diskutere hvor mye og hva slags type aktivitet som må til for å oppnå disse fordelene, skriver to andre eksperter i en leder i tidsskriftet.

Nordmenn flest går en seg en tur når de skal trimme.

 

Mozon.no, 16.07.06