Betroelser - hva bør man egentlig fortelle hverandre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betroelser - hva bør man egentlig fortelle hverandre?

Det tør vel være en kjent sak at få mennesker møter sitt livs elskede før de møter noen andre. De aller fleste av oss opplever mange kjærligheter, og gjør flere seksuelle erfaringer før det altså blir snakk om et mer varig forhold. Når en så møter den personen som en synes og føler det så riktig å knytte seg til - hva skal en fortelle om sine tidligere forhold?

Av psykolog Elsa Almås

Ja, jeg tenker nå på eventyr og seksuelle opplevelser. Jeg tenker med andre ord ikke nødvendigvis på utroskap, men på erfaringer fra tiden før han eller hun kom inn i bildet som det skulle være aktuelt å fortelle noe til.

Rett som det er møter jeg par i konflikt på grunn av sjalusi rettet mot partnere fra fortiden. Da kan du selvsagt si at sjalusien er grunnløs, og at vedkommende som føler slik, må sette alle krefter inn på å fri livet sitt for slike urimeligheter. Dette ville jeg i så fall være enig med deg i, men det besvarer ikke spørsmålet om hvor mye man egentlig skal fortelle hverandre. I alle fall ikke alt på en gang og sannsynligvis heller ikke det hele.

Det er viktig å være åpen i et parforhold. Det er viktig å vise hvem en er, hva en står for og tror på. Det er viktig at vi som partnere kan være trygge på hverandre og vite at oppstår det noe galt eller noe godt, vil det komme oss for kropp, syn eller øre.

Likevel: Ingen mennesker kan være hverandre, ingen mennesker har heller rett til å avkreve deg alt du vet. Alle mennesker må ha anledning til et rom i tankene og følelsene sine som vi kan kalle:

DET HEMMELIGE ROM

Der kan det hvile lyster som du vet er bare dine, lyster du vet ikke trenger settes ut i livet, og som du kanskje også vet ville såre eller skremme din partner.

I det hemmelige rommet bor den spesielle opplevelsen du hadde med nettopp ham/henne - som du kanskje enda tar deg i å drømme om - vel vitende om at denne ikke lenger er hovedpersonen i ditt følelsesliv. Eller kanskje er det bildet av den du drømte om, men aldri fikk. Der bor også minnet om den som gikk fra deg - som reiste bort eller til en annen. I det hemmelige rommet kan du også behandle tvil og usikkerheter som bare ville være vonde for partneren - inntil du kanskje kommer til klarhet i dem, og synes at du godt kan fortelle hva du har følt og tenkt.

Med dette mener jeg egentlig ikke at vi skal gå omkring og ha hemmeligheter for hverandre. Slike hemmeligheter vil inneholde stoff som virkelig angår partner. Det vil være hemmeligheter som preget ditt forhold til ham eller henne nettopp fordi du ikke gir deg til kjenne. Det er faktisk ikke det dette dreier seg om. I det hemmelige rommet kan du bevare det som du godt vet bare angår ditt liv og som når det kommer til stykket ikke vedkommer samlivet.

mozon.no, sist oppdatert 25.02.02

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!