Betalte for telefon som aldri kom

Pass på hva du kjøper på nettet før jul.

- Vi ble enige om at jeg skulle overføre penger. Deretter skulle han sende mobilen med en gang. Men etter at jeg overførte pengene hørte jeg ikke noe mer, skrev Almin Sahinovic til DinSide i en mail denne uken.

Høres det kjent ut? Les om svensken som svindlet 50 nordmenn for en halv million kroner tidligere i år her

- Jeg gikk til politiet og anmeldte saken, men politiet sier at sånne typer saker bare blir henlagt. Jeg har betalt 3.500 kroner for mobilen, som jeg fremdeles ikke har mottatt, og jeg har ganske dårlig råd nå fordi jeg er student. Hva kan jeg gjøre? Skrev Almin.

Etter at Almin overførte penger for mobilen, hørte han aldri noe fra selgeren igjen. Han har forsøkt å ringe selgeren flere ganger, og fra flere telefonnumre, men selgeren legger på hver gang.

Mobiltelefonen Almin har kjøpt, er en Nokia N96. Annonsøren har skrevet fullt navn og telefonnummer i annonsen, men navnet stemmer ikke overens med telefonkatalogens oppføring.

Selgeren er politianmeldt

Vi ringer opp selgeren Bjørn for å spørre om telefonen er solgt, og han sier at den ikke er det. Vi spør hvordan vi kan betale hvis vi er interessert i den.

- Overfør penger til meg for eksempel? Og så kan jeg sende... Jaja, vi kan bruke betalingsgarantien... Ellers kan du jo overføre forskudd til meg som sikkerhet, så holder jeg av telefonen. For eksempel hele beløpet? Sier Bjørn til oss da vi ringer ham og spør om telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Almin forteller at han har gitt beskjed til Finn.no om annonsøren, og bedt dem fjerne den. Det gjorde de ikke når han ba om det i utgangspunktet.

Les også: Betal for leiligheten først, motta nøklene etterpå

Finn.no, ved Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet, bekrefter at de har mottatt en klage på selgeren. DinSide sender dermed over en kopi av politianmeldelsen til Finn.no

- Hvis det foreligger en politianmeldelse, stiller vi ingen spørsmål, da sletter vi annonsen. Vi samarbeider mer enn gjerne med politiet om slike saker, og gir dem opplysninger om brukeren og annonsen, sier Vinden.

- Vi skal utestenge brukeren og slette annonsen med en gang, sier Vinden.

(NB: I skrivende stund - 17:00 - ligger annonsen fortsatt ute, men den er merket deaktivert.)

Noen måneder tilbake skrev vi om svensken Marcus som har svindlet flere nordmenn. Han har mottatt depositum for leiligheter som ikke eksisterer. Vi ble kontaktet av en leser som fortalte at Finn.no ikke hadde tatt henne alvorlig da hun fortalte dem om en av de suspekte annonsene.

- Leseren trenger ikke å anmelde Marcus for at annonsen skal slettes, det skal holde å melde fra til Finn. Så er det opp til Finn hva de velger å gjøre med annonsen. De eksponerer seg for et ansvar når de ikke sletter, sa advokat Espen Tøndel til DinSide i september.

Les hele saken her

Navnet hans stemmer ikke

Selgeren Bjørns navn i annonsen stemmer ikke med navnet som er oppgitt i telefonkatalogen. Vinden oppfordrer forbrukerne å sjekke om navnet på annonsøren stemmer før de kjøper noe.

- Hvis de oppgir feil eller lite personalia kan det være et tegn på at noe er galt. Sjekk med telefonkatalogen og Google, sier Vinden.

Vi ringer opp Bjørn, og denne gangen forteller hvem vi er.

- Hvorfor har ikke Almin fått mobilen han kjøpte?

- Åja... Det stemmer. Det har jeg helt glemt! Sier Bjørn.

Han sier han selger en del telefoner. Derfor er det lett å glemme kunder.

- Hvorfor har du så mange telefoner?

- Jeg hjelper på en måte andre da, sier Bjørn.

Etter at saken ble publisert har Bjørn tatt initiativ til å ordne opp med Almin. Bjørn sier han skal ta kontakt med Almin og sende ham telefonen. DinSide vil følge saken videre.

Kan være piratkopi

Første gang vi snakker med Bjørn som "interessert kjøper" og ikke journalist, sier han at vi kan betale forskudd, for at han skal holde av telefonen, fordi det er en annen kjøper som har returnert kjøpet.

Andre gang vi snakker med ham som journalist, sier han at han har flere telefoner.

Les også: Her svindles det en gang i timen

I annonsen siterer Bjørn et utdrag fra Amobil.nos anmeldelse av telefonen. Amobil.no skriver at telefonen kan komme til å koste opp til 6.000 kroner hos forhandler.

I opplysningene om telefonen kommer det frem at telefonen er engelsk.

- Det kan være han har kjøpt opp et stort parti fra utlandet, eller at han har kjøpt opp rester fra et konkursbo. På grunn av prisen kan man også mistenke at telefonene er piratkopier, men det kan godt hende han har skaffet seg telefonene på lovlig vis, sier Lars Vinden i Finn.

Vinden advarer folk mot å kjøpe varer uten betalingsgaranti. Og han tror folk kan være litt mer stressa enn ellers før jul, og kanskje går litt fortere frem enn vanlig når de handler.

- Man bør ikke bli uforsiktige av den grunn, sier Vinden.