Betaler tinglysningen for deg

Flere banker lokker med å betale tinglysning og etablering for deg om du stifter lån hos dem. Lønner det seg?


Mange banker er rause med betalingsutsettelse på gebyrer du må betale når du kjøper bolig. Et fåtall tilbyr seg til og med å slette dem fra regningen din - for godt. YaBank, DinBank.no og Skandiabanken er tre slike. Felles for disse bankene er fravær av gebyrer og samme arbeidsplass: Internett.

Trendy

Også Bank Direkte (Sandnes Sparebank) oppfyller disse kravene, men de tre førstnevnte går hakket videre ved å betale tinglysningsgebyret for deg. Dette er de 1.935 kroner alle boligkjøpere som tar opp lån er lovpålagte å putte i statskassa. Ved flytting av lån fra annen bank, lyder tinglysningen på 215 kroner.

Ytterligere fire banker har intet etableringsgebyr: BN Bank, Eiendomskreditt, Glitnir bank og Finanslink. I tillegg er det sju andre boligutlånere som ikke spør etter termingebyr: Landkreditt Bank, Telespar, og sparebankene Fana, Fjaler, Flekkefjord, Vik og Ørskog.

At bankene ikke bare lar være å innkreve, men betaler for kundenes utgifter, er en nokså ny trend i boligmarkedet. Unntaket er Valle sparebank som i flere år har hatt et "antigebyr" der kunden får to kroner for hvert uttak som foretas i bankens egne minibanker.

Betaler tinglysningen for deg


Effektiv rente betyr mest

Den effektive renten, er det man faktisk betaler, og det viktigste målet på hvilke kostnader som tilfaller boliglånet. Men, som vår boligoversikt for flytende rente viser, gjør gebyrfribankene også her en fin figur – uten at alle imponerer like mye.

De fleste yngre nyetablerere, som ikke benytter eller har mulighet for førstehjemslån, låner innenfor 80 prosent (20 prosent egenkapital). For en lånesum på 1 million kommer ville DinBank.no toppet lista med sine 3,505 prosent i effektiv rente. Men da lånesatsen ligger innenfor 70 prosent blir betingelsene blir det galt å sammenligne de med bankers renter for 10 prosent lavere egenkapital. Uten DinBank.no, ligger Skandiabanken på 5. plass og YaBank og Forsikring på en 16. Det må presiseres de fleste utlånerne øverst på lista enten ikke låner til alle og/eller stammer fra ulike totalkundeprogrammer. Dette gjelder også listetoppen Norges Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

DinBank.no øverst

Innenfor 60 prosent er situasjonen en ganske annen. Dette gjelder for mer kapitalsterke lånetakere og gir en mer fordelaktig rente. Skandiabanken faller til 17. plass, mens YaBank og Forsikring nærmer seg midten med rangeringsnummer 36. Men her er vinneren DinBank.no – selv om kunden ikke trenger å hoste opp mer enn 30 prosent egenkapital.

Som spredningen av bankene tilsier, gjør du klokt i ikke å la bankvalget falle på hvorvidt du må ut med gebyrer til etablering og administrasjon (termingebyr).

Sparer du tusen kroner i året i rentekostnader, skal det ikke lange tiden til, før de knappe 2.000 kronene i tinglysningskostnader er tjent inn. Og et boliglån skal en gjerne betale på i rundt 20 år eller mer.

For et lån på en million kroner vil du ha spart inn tinglysingsgebyret om du velger en bank med 0,2 prosent lavere effektiv rente - i løpet av det første året.

- Ingen julenisser

YaBank og Forsikring er en fargerik debutant med gode skussmål og lave priser. Etter kun fire måneder i drift, har bank- og snart forsikrings-leverandøren mottatt nærmere 10.000 søknader, hvorav en fjerdedel gjelder boliglån. Selskapet betaler her kun tinglysingsgebyr ved fullfinansiert boliglån (100 prosent), altså uten egenkapital.

- Dette gjør vi for å være snille. Det er penger rett i lomma til kunden, sier daglig leder Svein Lindbak til DinSide.no.

Inntil nylig ble tinglysningen også dekket innen for 60 og 80 prosent, men fjernet for å unngå å gå i minus på grunn av boliglånene.

- At vi ikke er aller best her, har sammenheng med vårt gode tilbud ya-konto til 3,3 prosent (innskuddskonto, red. anm). Marginene er for små til at vi kunne låne ut til 3,6 prosent. Det finnes ingen julenisser her, sier Lindbak.

Vil fjerne tinglysningen

Skandiabanken er relativt ny i Norge, men var i 2000 likevel Norges første fullstendig nettdrevne bank. Bankens var i 2004 også først med å sponse tinglysningsgebyret for kunden. Kampanjen den gang, som i år, hevdes å være politisk motivert; Skandiabanken ønsker å fjerne tinglysnings-gebyret for å fremme konkurransesituasjonen.

- Gebyret reflekterer ikke kostnadene ved tinglysningen som nå er automatisk. Og viktigst er at gebyret er konkurransehemmende for alle banker og kunder, sier Johnny Anderson, informasjonsansvarlig i banken. Anderson forklarer den middels høye lånerenta slik:

- Vi prøver å levere konkurransedyktige produkter totalt sett.

Konkurransen fra de nye nettbaserte bankene er foreløpig ingen direkte trussel.

- De tar ikke våre kunder, men konkurransen blir tøffere for å kapre kunder fra de mer etablerte bankene, sier Anderson.

DinBank.no er en fersking på markedet. Banken, som er en satsing fra mer etablerte Sparebank Øst, var ikke tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag. Men et bilde som prisvinner sier som kjent mer enn tusen ord.

DinSide beklager

Det hadde sneket seg inn noen faktafeil i artikkelen, som blant annet gjorde at DinBank.no kom uheldig ut. Journalisten har endret artikkelen merkbart siden opprinnelig publisering forrige tirsdag. Dette skyldes to forhold, begge diskutert i forumet under.