Betaler du ekstra for «grønn» strøm?

Det kan koste deg flere hundre kroner i året, men svært lite av dette beløpet går til å produsere den grønne strømmen.

<b>VET DU HVA DU BETALER FOR?:</b> Strøm med opprinnelsesgaranti er betydelig billigere for kraftleverandører enn strømkunder. Foto: Aksel Rynning/Dinside
VET DU HVA DU BETALER FOR?: Strøm med opprinnelsesgaranti er betydelig billigere for kraftleverandører enn strømkunder. Foto: Aksel Rynning/Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man trenger ikke å være hardbarket miljøverner for å foretrekke strøm produsert av en fornybar kilde, framfor forurensende kull- eller kjernekraftverk.

Mange norske strømleverandører tilbyr også kundene sine å kjøpe bedre miljøsamvittighet, gjennom å betale for strøm med opprinnelsesgaranti. Men å produsere strømmen er ikke like dyrt som du kanskje har fått inntrykk av.

Selv om en gjennomsnittlig familie må regne med å betale flere hundre kroner i året for miljøvennlig strøm, kan det koste så lite som 16 kroner for kraftleverandøren.

For Hafslunds kunder, som betaler en fast årlig pris for 547,50 for deres grønne produkt, sitter Hafslund selv igjen med over 430 kroner.

LES OGSÅ: Apple best på miljøhensyn

- Kjøpes billig

Selv om du betaler for strøm med opprinnelsesgaranti, som ofte kommer på toppen av din vanlige strømregning, så betyr ikke det nødvendigvis at strømmen i stikkontakten din hjemme kommer direkte fra et vannkraftverk.

Det betyr derimot at det, et eller annet sted i verden, skal bli produsert like mye fornybar energi som du bruker.

Disse opprinnelsesgarantiene kjøper kraftleverandører som regel på et europeisk marked, og de finnes i mange forskjellige varianter og priser.

- Så vidt jeg kjenner til er det i all hovedsak på standardprodukter den største omsetningen av opprinnelsesgarantier finner sted, sier sjef for Sluttbrukermarked-seksjonen i NVE, Heidi Kvalvåg.

- Disse kjøpes gjerne billig, og i store volum.

Et slik standardprodukt er gjerne «nordisk vannkraft». Ifølge handelsplassen EEX vil en fremtidskontrakt på en slik opprinnelsesgaranti, som altså sier at det skal utstedes en opprinnelsesgaranti for en viss mengde produsert strøm hos et nordisk vannkraftverk, ligge på 0,086 euro per MWh.

Ved dagens kurs, tilsvarer dette rundt 0,08 øre per kWh. Det betyr at ved et rimelig gjennomsnittlig strømforbruk hos en norsk husstand, på rundt 20 000 kWh i året, vil en slik opprinnelsesgaranti i utgangspunktet koste rundt 16 kroner.

LES OGSÅ: Du trodde vel ikke varmepumpa ville kutte strømregningen?

Her betaler du mest

Betaler du for strøm med opprinnelsesgaranti? (Avsluttet)
Nei, det bryr jeg meg ikke om.(59%) 1454
Støtter heller miljøet på andre måter.(25%) 631
Vet ikke.(7%) 171
Ja, det synes jeg er viktig.(5%) 127
Det er allerede inkludert i strømabonnementet mitt.(4%) 99
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Disse kronene er langt unna det du må betale hos en del norske strømleverandører.

Noen kraftleverandører tilbyr strøm med opprinnelsesgaranti uten tillegg i den vanlige strømprisen, mens andre tilbyr det til en pris per kWh, mens noen opererer med fastpris – uavhengig av strømbruk.

Så vidt vi kan se, er det hos Hafslund du må regne med å betale mest for «miljøvennlig» strøm, gitt et gjennomsnittlig forbruk.

De tar en fastpris på 1,50 kr per dag, tilsammen 547,50 kr i året, for sitt «Grønt valg», på toppen av strømabonnementet du har fra før.

- Jeg kan ikke komme med noen nøyaktige tall, men jeg kan si at «Grønt valg» på kort tid har blitt en svært populær avtale, sier Kjell Stamgård, kommunikasjonssjef for strøm og produksjon i Hafslund.

- «Grønt valg» inneholder tre ting. Du får ikke bare garantien om at en tilsvarende mengde strøm blir produsert av en fornybar kilde, men også en tilpasset energirådgivning. I tillegg donerer vi, på vegne av kunden, 200 kr det første året, og deretter 100 kr hvert år til Regnskogfondet.

LES OGSÅ: Automatisk strømmåler sendte feil forbruk - fikk baksmell

Sitter igjen med flere hundre

VERDT PENGENE:Kjell Stamgård mener at Hafslund-kunder får det de betaler for ved å velge «Grønt valg». Foto: HAFSLUND
VERDT PENGENE:Kjell Stamgård mener at Hafslund-kunder får det de betaler for ved å velge «Grønt valg». Foto: HAFSLUND Vis mer


Hafslund forteller at de i tillegg til å produsere fornybar kraft selv, forholder seg til normale markedspriser når de kjøper opprinnelsesgarantier.

Hvis det stemmer, så kan altså opprinnelsesgarantier til et forbruk på 20 000 kWh koste så lite som 16 kroner.

Hvis du da trekker fra den årlige donasjonen på 100 kroner til Regnskogfondet, og disse 16 kronene, vil Hafslund sitte igjen med over 430 kroner.

- Du må huske på at dette inkluderer administrasjons- og håndteringskostnader, sier Stamgård og legger til:

- I tillegg får man jo energirådgivning, hvor kundene kan få den hjelpen de trenger hos våre rådgivere. Det kan jeg ikke sette noen pris på, men det er kompetente folk, så det er klart at det har sin verdi.

- Er ikke 430 kroner i året veldig mye for administrasjonskostnader og energirådgivning?

- Jeg synes det ikke er spesielt mye i forhold til hva kunden får igjen. «Grønt valg» er jo ikke en strømavtale, men et fordelsprodukt som kundene kan velge. Det er helt opp til kunden, poengterer Stamgård.

- Hvis man ikke har behov for energirådgivning, er det ikke bedre for miljøbevisste personer å heller donere penger direkte til andre formål da?

- Vi har spurt kunder som har takket ja til «Grønt valg» om de på egen hånd ville tatt initiativ til å støtte miljøet på andre måter, dersom de ikke hadde valgt «Grønt valg». Hele 90 prosent av de spurte svarte nei, sier Stamgård og legger til:

- Svært mange synes altså dette har en betydelig merverdi, selv om andre kanskje gjør andre valg for å være miljøbevisste.

LES OGSÅ: Fem smarte strømsparegrep

Uklart for strømkunder

På spørsmål om Hafslunds kunder er klar over hvor mye penger som går til den miljøvennlige strømmen, og hvor mye som går til energirådgivning og andre kostnader, svarer Stamgård:

- Vi har ikke gjort noen spesielle undersøkelser på det punktet. Det jeg tror er viktig, er at kunden ser den totale verdien av produktet, samt at det er valgfritt.

Heidi Kvalvåg i Norges vassdrags- og energidirektorat tror det for strømkunder ofte er uklart hva de faktisk betaler for.

- Å vurdere om pengene heller burde gå til andre miljøtiltak er opp til kundene. Det er selvfølgelig viktig at kunden kjenner til hva slike garantier for produksjon av fornybar strøm faktisk er verdt, sier Kvalvåg, og legger til.

- Det er helt klart en utfordring i dag at det ikke er så lett for kundene å få vite hva en opprinnelsesgaranti faktisk koster. Det er også en utfordring at mange kunder ikke vet hva slike garantier i det hele tatt går ut på.

LES OGSÅ: Færre bytter strømleverandør