Betal inn mer enn de krever

Kredittkortselskapene tjener godt på kunder som ikke oppdager hele regningen.

Enten du får fakturaen tilsendt, eller mottar den i nettbanken, bør du passe på at du betaler nok ved forfall. Foto: PER ERVLAND
Enten du får fakturaen tilsendt, eller mottar den i nettbanken, bør du passe på at du betaler nok ved forfall. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruker du kredittkort, vet du mest sannsynlig at dette ikke er gratis dersom du ikke betaler beløpet innenfor den rentefrie perioden. Likevel har vi anbefalt å bruke kredittkort på ferie fordi dette gir deg bedre kontroll dersom du skulle bli utsatt for kortsvindel.

>>>Dette koster ferien på kreditt

Nå som ferien er over for de fleste, er det likevel noe du bør passe på: Regningene fra kredittkortselskapene er i nesten alle tilfeller utfylt med et minimumsbeløp som du skal betale til forfall. Dette beløpet må ikke forveksles med hva du må betale inn for å unngå rentekostnader.

Alle kredittkortutstedere opererer med et beløp som du skal betale inn hver måned dersom du har brukt kortet, men dette beløpet er bare en brøkdel, gjerne to-tre prosent, av det du faktisk har brukt. Dersom du ikke er oppmerksom og betaler inn alt du skylder, vil rentene begynne å løpe.

Jorge Jensen er fagdirektør finans i Forbrukerrådet. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no
Jorge Jensen er fagdirektør finans i Forbrukerrådet. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


- Kan unngå store utgifter

– Vi ser at forbrukere kan unngå store utgifter ved å betale unna kredittkortgjeld innen forfallsfrist. Nå fakturaene kommer ferdigutfylte med minimumsbeløp, er det lettere for forbrukere å opptre på en ikke-optimal måte. Det beste hadde vært ikke å ha minimumsbeløp, for da tvinges forbrukeren til å tenke over hva hun eller han kan betale, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet til DinSide.

Han legger til at det å betale ned gjeld er noe av det mest fornuftige en kan gjøre privatøkonomisk, og for samfunnet som helhet er det et poeng at forbrukere ikke har for stor gjeldsbelastning, det være seg forbrukslån eller annen type lån.

Jensen mener imidlertid at selv om man skal være edruelig med bruk av kredittkort, så har det sine fordeler dersom man vet hva man gjør.

– Når kunder betaler hele gjelden før eller på forfall, er et kredittkort et fullgodt betalingsmiddel - også fordi bruk av kredittkort gir utvidede rettigheter i tillegg til at kredittkort gjerne har tilleggsprodukter som kan være nyttige, for eksempel reiseforsikringer, sier Jensen til DinSide.

>>>Det beste kredittkortet

Lønnsomt for bankene

For bankene er det svært lønnsomt med kunder som ikke betaler hele kortgjelden, for enkelte kredittkort opererer med årlige renter på opptil 25 prosent.

En kortkunde som bruker hele sin disponible kreditt, som kan være inntil 100.000 kroner, vil få utfylt 3.000 kroner på fakturaen. Dersom kunden tror at dette er det han/hun må betale for å unngå rentebelastning, kan overraskelsen bli ubehagelig. Si at de resterende 97.000 kronene har en årlig rente på 21 prosent, en svært vanlig rentesats for norske kredittkort. Hvis du som kunde kun betaler minimumsbeløpet, vil du etter et år skylde banken over 117.000 kroner.