<strong>PASS FRISTEN:</strong> Fikk du restskatt, så skal den betales i sommer. Foto: Per Ervland
PASS FRISTEN: Fikk du restskatt, så skal den betales i sommer. Foto: Per ErvlandVis mer

Betal før ferien

Husk å betale restskatten før du drar på ferie.

Beregninger fra Skatteetaten viser at 2.150.000 norske skatteytere i år får nesten 22 milliarder kroner tilbake. I gjennomsnitt får hver person utbetalt vel 10.100 kroner. Samtidig er det 444.000 som har fått restskatt på totalt 5,2 milliarder kroner.

Og de fleste vet selv hvilken kategori de hører til. 24. juni fikk mange skatteoppgjøret sitt i hende på nett. Ventet du noen dager, kom det kanskje i posten også, om du ikke er av de som får forsinket skatteoppgjør, og må vente til høsten. Dette gjelder 10-20 prosent av lønnstakerne.

Les også: De må vente til oktober

Restskatt, sa du?

Har du fått restskatt på under 1.000 kroner, må du betale før ferien. Fristen er tre uker etter at skatteoppgjøret ble lagt ut, altså i midten av juli, oppgir Skatteetaten på sine nettsider.

Restskatt på 1.000 kroner eller mer kan betales i to terminer, den siste fem uker etter den første. Årets frister er 20. august og 24. september. Så her har du litt bedre tid. Men merk at Skatteetaten advarer om at dersom du ikke betaler første termin av restskatten ved forfall, så anses også annen termin samtidig forfalt til betaling.

Betaler du for sent, påløper renter. Fra 1. juli er rentesatsen justert, melder Finansdepartementet. Ny sats for forsinkelsesrenter er på 9 prosent. Altså ikke kjempebeløp om summen er liten og du betaler rett over ferien. Men har du fått mye restskatt, kan det bli noen kroner dersom du misser første forfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tapte du i skattelottoen?

Rentetillegg på restskatt ved skatteoppgjøret i juni 2010 er 3,9 prosent. Rentetillegg på restskatt ved skatteoppgjøret høsten 2010 er 4,8 prosent. De som betalte før 31. mai slipper unna dette rentetillegget. Du skal få tilsendt giroer for betaling.

Sjekk nøye

Før 10. august kommer, lønner det seg dessuten å sjekke tallene nøye. Det er ikke uvanlig at Skatteetaten kan ha gått glipp av endringer du har gjort, eller at de ikke har godtatt endringene. Dessuten kan du også klage, dersom du ser at du har glemt eller ført på feil endringer selv.

Les mer: Det kan lønne seg å ta en ekstra sjekk

Fristen for å klage er 10. august, dersom du har fått oppgjøret nå. Får du skatteoppgjøret i oktober er fristen tre uker etter at skatteoppgjøret er lagt ut.

Selv om du ønsker å klage, må du betale eventuell restskatt innen fristen.