Håvard Haugnes skal sende sms neste gang han skal bestille legetime. Foto: Karoline  L. Sandvold
Håvard Haugnes skal sende sms neste gang han skal bestille legetime. Foto: Karoline L. SandvoldVis mer

Bestill legetime på sms

Nå er det ikke lenger nødvendig å sitte i telefonkø for å bestille time hos fastlegen. Èn sms og du får time på dagen! Av: Karoline L. Sandvold

Alle har opplevd å sitte i lange køer på telefonen for å få bestilt time hos legen, men i dag kan en enkelt unngå dette. En enkel sms er nok og du får time hos enkelte fastleger uten å ta en telefon til legekontoret ditt.

– Neste gang jeg skal bestille legetime skal jeg teste ut sms-bestillingen, forteller Håvard Haugnes.

Han hadde tidligere hørt om sms-bestilling, men aldri testet det ut.

– Det er et veldig godt alternativ enn å måtte ringe til legekontoret ditt, som ofte tar lang tid.

Les også om den nye frikortordningen: 180.000 nordmenn fikk igjen penger i vinter

Slik bestiller du legetime via sms

Når du skal bestille time hos fastleger som benytter denne ordningen, gjør du følgende:

    Send NAVNET PÅ LEGEKONTOR + fødselsdato, ditt navn og grad av hast til 2097. F.eks: KURBADET 030562 Kari Normann Trenger time for konsultasjon

    Det koster 6 kroner per mottatte melding. Normalt vil pasienten motta to meldinger; bekreftelse og timeavtale.


I meldingen skal det kun stå det aller nødvendigste, altså ingen sensitiv informasjon.

– Søsteren min bruker sms-bestilling, men jeg har tenkt at det høres lite forpliktende ut, og har heller villet snakke med en sakkyndig. Men jeg må innrømme at jeg heller aldri har sjekket opp hvordan sms-bestilling egentlig fungerer. Jeg syns det høres ut som en veldig god ide, sier Haugnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er overrasket over at det har vært mulig å bestille legetime over sms siden 2005.

– Det er rart at det ikke er blitt opplyst om dette. Om jeg hadde fått informasjon om systemet ville jeg nok ha tatt det i bruk tidligere, sier han.

Utsatt: Ingen elektroniske resepter nå

Hva med sikkerheten?

Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen synes sms- bestilling er en rasjonell måte å kunne bestille legetime på i forhold til uprioriterte timer. Foto: Allmennlegeforeningen
Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen synes sms- bestilling er en rasjonell måte å kunne bestille legetime på i forhold til uprioriterte timer. Foto: Allmennlegeforeningen Vis mer


Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, mener sms-bestilling er et godt alternativ til telefonkøer, men at et sikrere system vil behøves i fremtiden.

– Dette er ikke et alternativ der sensitiv informasjon må deles. Men i fremtiden vil det utvikles systemer som blir en sikker måte å bestille legetime, der også viktig informasjon kan opplyses om, tror Hansen.

Han forteller at system ikke er uten utfordringer.

– Det er ikke blitt satt stort fokus på denne måten å bestille legetime da systemet kun er tatt i bruk hos et begrenset antall brukere, sier Hansen.

Han har stor tro på at det vil bli en sikrere måte å kommunisere på, mellom lege og pasient i fremtiden.

– Det vil nok bli etterlyst et bedre system. I dag er det kun sikkert å melde om timebestilling, sier Hansen.

Lederen i Allmennlegeforeningen tror at sms-bestilling er en form som passer godt til de som skriver mye sms til daglig.

– Det er en rasjonell måte å kunne bestille legetime på i forhold til uprioriterte timer, men fungerer derimot ikke om det er en hastesituasjon.

Slik sparer du penger hos legen

Positiv til prisen

Tilbudet om sms-bestilling finnes hos legekontorer i hele landet og hos mange får du også time samme dag om du sender sms tidlig på dagen.

– De aller fleste vet at det er på morgenkvisten det er stor pågang på telefon hos legekontorene og for de som vil bruke sms er det en god løsning, sier Trond Egil Hansen.

– Det er kjedelig å sitte i telefonen og mye enklere å bare sende en melding. Jeg må ærlig innrømme at jeg noen ganger kan miste motet når jeg sitter i telefonkøer til legekontoret mitt, og legger på, forteller Håvard Haugnes.

Haugnes er også positiv til prisen på sms-bestilling.

– Det kan fort bli dyrt å sitte i telefonen i 20 minutter å vente. Ved å sende melding sparer jeg også noen kroner.

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.