Beste tidspunkt for siesta-tid

Bruk kroppens naturlige rytmer til å finne ut når på dagen det er best å ta husvasken, dra til legen eller ta en høneblund.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du av typen som venter med rengjøringen til helgen, som må ta noen minutter på øyet umiddelbart etter jobb eller som presser inn legebesøket mellom to møter?

Da bør du kanskje endre på vanene dine, og bli flinkere til å følge kroppens naturlige rytmer.

Beste tid å ta en høneblund
Den beste tiden å ta seg en hvil er faktisk fra klokken 13 til 14:30. Før trodde leger at en større lunsj ville forårsake trøtthet på ettermiddagen. Men nå mener forskerne at denne søvnigheten kommer av at kroppstemperaturen går litt ned på dette tidspunktet, noe som gjør oss trøttere.

Det samme skjer om kvelden, noe som vil oppmuntre deg til å gå til sengs.

Lavere kroppstemperatur om dagen kan imidlertid føre til behovet for en aldri så liten siesta. En ideell høneblund bør vare i 15-20 minutter, for sover du i mer en tretti minutter kan det hende du vil føle deg mer utkjørt enn du gjorde før hvilen.

Les også: Trening mot slapphet

Ifølge CNN legger Richard Schwab ved University of Pennsylvania Sleep Center imidlertid til at hvis ikke alle hadde såpass mangel på søvn, hadde vi heller ikke hatt behov for høneblunder.

Beste tiden til å vaske huset
Det er større sjanser for at du vil plystre samtidig som du vasker vinduene, hvis du gjør det på ettermiddagen, rundt klokken 16. På dette tidspunktet er den såkalte øye-håndkoordinasjonen på sitt beste og humøret er i tillegg på topp.

Les også: Trening med bøtte og klut

Har noen i familien din allergi eller astma bør du unngå å vaske på morgenkvisten og på nattetid, for det er tiden de opplever mesteparten av symptomene sine. I tillegg bør du huske på å bli ferdig i god tid før personen med allergi kommer hjem.

- Allergifremkallende stoffer og støv bruker omtrent en time på å legge seg etter du har vasket, sier Martha White ved Institute for Asthma and Allergy i Maryland til CNN.

Beste tiden å gå til legen
Du vil bruke mindre tid i venterommet hvis du bestiller den første legetimen om morgenen, eller den første timen etter lunsj. Leger har sjelden forsinkelser tidlig på morgenen, og tar igjen tapt tid ved en eventuell lunsjpause.

I enkelte tilfeller må du også ha fastet før du skal til legen, og bestiller du time på morgenen, slipper du å gå rundt skrubbsulten halve dagen.

Og husk at køene på apoteket i ukedagene har en tendens til å bli lengre på ettermiddagen. Dra innom før klokken 15 når det er mindre travelt.

Les også: Smart å ha følge til legen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!