Beste røykesluttmetode

- Å bruke nikotinerstatningsprodukter er den beste måten å kutte røyken på, og du reduserer dessuten vektøkning, mener nikotinforsker og røykesluttekspert Stig Jørgensen. Men produktene må brukes riktig.

- Mange tror at man blir avhengig av nikotinpreparater, og den myten vil jeg hjelpe nordmenn å bli kvitt, sier den danske røykeslutteksperten og legen Stig Jørgensen. Han har i mange år har jobbet tett med det danske Tobakkskaderådet og er i Norge i forbindelse med ett nytt røykesluttprogram utviklet av kanadieren Grant Corbett. Programmet, som har hatt stor suksess i Canada, baseres på adferdsendring, og er nå lagt ut til gratis bruk hos Novartis i Norge. Bruk av nikotinsubstituttprodukter er også en viktig del av røykesluttprogrammet.

- Nordmenn har en massiv motstand mot nikotinpreparater fordi de tror de blir avhengig av preparatene , hevder Jørgensen. Men hvis du trapper gradvis ned, vil du sakte men sikkert befri kroppen din fra nikotinavhengigheten, sier Jørgensen, som har avvent mellom 2000 og 3000 røykere.

Blir ikke avhengig
- Når du har røykt i mange år er kroppen din avhengig av nikotin, noe den ble ganske raskt etter at du begynte å røyke. Med en gang du går over til nikotinpreparater som plaster, tyggegummi, spray eller inhalator synker nikotininntaket ditt med minst 40 prosent. Hvis du da bråslutter på produktene vil du oftest fortsatt kjenne suget etter nikotin. Da er du ikke avhengig av produktene, men av fortsatt avhengig av nikotin. Bare 0,5-1 prosent av de som bruker nikotinsubstitutt-produkter blir avhengige av de, opplyser Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngår vektøkning
- For at kroppen skal avvennes med nikotintilførsel, noe den har vært avhengig av i mange år, må nikotinpreparatene brukes i ca. 3-4 måneder. Den siste måneden trapper du gradvis ned slik at du sakte avvenner kroppen fra nikotinavhengigheten, sier Jørgensen. Dette er også spesielt viktig med tanke på vektøkning, noe som er en av hoverårsakene til at kvinner fortsetter å røyke. Når kroppen din får nikotinabstinenser, synker blodsukkeret. Da føler man at man har lyst på noe å spise, og man kommer inn i en ond sirkel hvor sigarettene blir erstattet med mat og søtsaker. Ved å fortsette å tilføre kroppen nikotin i form av preparater, for deretter å ta mindre og mindre, vil du unngå at blodsukkeret synker på grunn av nikotinavhengigheten. Flere undersøkelser viser at man ikke får så stor vektøkning ved røykeslutt dersom man bruker nikotinpreparater i røykesluttperioden, legger han til.

Bruker for lav nikotinstyrke
Jørgensen hevder at innholdet nikotin du får i deg per sigarett er mer enn angitt på sigarettpakken.

- En undersøkelse vi har gjort viste at nikotininnholdet en person fikk fra en light-sigarett som angivelig skulle gi 1,2 mg per sigarett, var hele 2,4 mg. Når du for eksempel bruker en nikotintyggegummi hvor det er oppgitt at hver tyggegummi inneholder 2 mg nikotin, absorberer kroppen bare 0,85 mg nikotin fra tyggegummien. Det samme gjelder plaster. Kroppen får bare i seg ca. 75 prosent av nikotinstyrken oppgitt på pakken. Dette forklarer hvorfor mange føler at det er vanskelig å slutte, eller mislykkes med røykeavvenning ved bruk av nikotinertatningprodukter, sier Jørgensen.

Hvorfor kan man ikke skrive det på pakkene med nikotinpreparater?

- Brukeren burde bli gjort oppmerksom på dette på pakkene, men fordi det ikke foreligger offentlig forskning på at kroppen kun absorberer en del av hele nikotininnholdet av produktene, er ikke det blitt gjort enda. Jeg har forskning som viser dette, men det trengs enda vitenskap som kan dokumentere dette før det blir gjort noe med, legger Jørgensen til, som håper dette vil bli tatt alvorlig av de som jobber med tobakkavveningspolitikk i Norge.

Bruk preparatene lenge nok
- Mange begår den feilen at de går på nikotinerstatningsprodukter i for kort tid, og mange som slutter sprekker på grunn av dette. Du bør også bruke nikotintyggegummi ved siden av nikotinerstatningsproduktet du primært velger å bruke. Ofte er kombinasjonen plaster og tyggegummi veldig bra, mener Jørgensen.

- Dersom du føler at du ikke klarer å slutte med nikotinerstatningsproduktene når du skal, bør du fortsette nedtrappingen, og ta mindre og mindre til du ikke lenger kjenner at du får noe nikotinabstinens. Undersøkelser har vist at dersom du bruker nikotinpreparatene riktig har du 2-3 ganger så stor sjanse for å lykkes med røykeslutten. Men husk at røykeslutt også handler om viljestyrke og motivasjon. Nikotinpreparater hjelper deg bare med å komme over den fysiske avhengigheten av sigaretter, legger han til.

Silje Stavik mozon.no 21.03.01