Mange kvinner sliter med smerter under menstruasjonen. Men hvordan skal man best dempe dem?  Foto: Colourbox
Mange kvinner sliter med smerter under menstruasjonen. Men hvordan skal man best dempe dem? Foto: ColourboxVis mer

Best mot mens-smerter

Hva er best – Ibux eller Paracet?

Er du eller samboeren din en av dem som ligger på sofaen og vrir deg av smerte noen dager hver eneste måned? Da kan det kanskje være nyttig å vite at Ibux sannsynligvis vil være et bedre valg enn Paracet.

En svært vanlig plage

Ny forskning fra Cochrane viser at NSAID-preparater (ikke-steroide antiinflammatoriske midler) som ibuprofen (f.eks. Ibux) virker bedre mot menssmerter enn paracetamol (f.eks. Paracet), melder forskningsnettstedet AlphaGalileo. Det er imidlertid uklart om det finnes noen NSAID-preparater som er tryggere og mer effektivt enn andre.

I en fersk australsk studie oppgir hele 72 prosent av kvinner mellom 16 og 49 år å ha menssmerter, noe som gjør det til en svært vanlig plage. Man tror at de månedlige smertene skyldes overskudd på eller ubalanse i visse hormoner (blant annet prostaglandin) som frigis i kroppen under menstruasjonen.

Les også: PMS koster millioner

NSAID-preparater svært effektive mot menssmerter

Den nye gjennomgangen fra Cochrane har sett på 73 studier fra 18 ulike land med til sammen 5156 deltakere. Studiene sammenlignet NSAID-preparater med placebo, med hverandre og med paracetamol.

Studien viser at NSAID-preparater er svært effektive når det gjelder å dempe menssmerter sammenlignet med placebo. På grunn av det store antallet ulike preparater i studiene skilte imidlertid ingen av dem seg ut når det gjaldt effektivitet eller sikkerhet. Gjennomgangen viser også at NSAID-preparater ser ut til å være markant mer effektive mot menssmerter enn paracetamol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ha mange bivirkninger

Sammenlignet med placebo viste NSAID-preparater seg imidlertid å gi markant høyere risiko for uønskede bieffekter, som for eksempel fordøyelsesproblemer, hodepine og døsighet.

- Det er viktig at man er oppmerksom på bivirkningene disse medikamentene har, sier studieleder Jane Marjoribanks, som jobber i The Cochrane Menstrual Disorders and Subfertility Group i Auckland på New Zealand.

- Det hadde vært interessant å se om det går an å redusere disse bivirkningene uten at virkningen blir dårligere ved å kombinere mindre doser av NSAID-preparater med andre legemidler, som for eksempel paracetamol, eller med andre behandlingsformer, som for eksempel TENS (transkutan elektrisk nervestimulering).