Best med elektrisk tannpuss

Mange kaster ut den gamle tannbørsten til fordel for en elektrisk. Og det er ikke så dumt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er britiske forskere som nå gjør Karius og Baktus' mareritt til virkelighet. Enkelte elektriske tannbørster er bedre til å bekjempe plakk og gommelidelser. Men den manuelle tannbørsten er likevel god.

De elektriske tannbørstene som fungerer best er de som har en bust som roterer i en retning først og siden en annen. Etter bruk i tre måneder hadde disse tannbørstene fjernet plakk 11 prosent mer effektivt enn manuelle tannbørster. I tillegg forhindret de 6 prosent flere tannkjøttbetennelser enn de manuelle. Det viser en tannbørstestudie publisert i The Cochrane Library.

Likevel trenger du ikke kaste den gamle tannbørsten. I følge forskningsleder Peter G. Robinson kan de gjøre den samme jobben.

- Det er mange bevis på at tannpussing reduserer tannkjøttbetennelse. Det kan beskytte mot periodontitis og spesielt beskytte tennene mot forråtnelse hvis man bruker det i forbindelse med fluor-tannpasta. Disse fordelene oppstår uansett om tannbørsten er manuell eller elektrisk, skriver forskerne i følge WebMd. Periodontitis er en gommesykdom.

Forskerne så på 42 ulike tannbørster. Mer enn 3800 personer deltok i undersøkelsen. Nå trengs det imidlertid flere studier for å støtte disse resultatene.

Tannpussing og munnhygiene blir forbundet med lavere risiko for hjertelidelser. Studien var for kort til å fortelle om elektriske tannbørster kunne ha fordeler mot annet enn plakk og gommelidelser.

 

Mozon.no, 26.05.2006

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!