Best i test på fastrente

Trenger du mer sikker og forutsigbar økonomi, har du kanskje vurdert fastrente. Men ikke hopp på det første og beste tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer nervøse

De siste månedene har en av Norges største banker opplevd en større etterspørsel etter fastrentelån, enn tidligere. Og det er kanskje ikke så rart. For når sentralbanksjefen setter opp renten gang på gang, blir norske låntakere mer nervøse. Spesielt de som er sårbare overfor små svingninger i privatøkonomien.

Hvor skal du binde rente, om du vil binde den? Illustrasjon: Per Ervland. Foto: Per Ervland
Hvor skal du binde rente, om du vil binde den? Illustrasjon: Per Ervland. Foto: Per Ervland Vis mer

- Tidligere har vi opplevd en litt økende interesse for fastrentelån, men først nå, de siste tre månedene, har vi direkte registrert at folk i høyere grad velger lån med fast rente. Økningen har vært på ni prosent målt i
lånevolum, og det gjelder både for nytegning av lån og refinansiering, sier Rune Sjøhelle, assisterende informasjonssjef i Nordea.

Ifølge Sjøhelle er økningen signifikant, men representerer likevel ikke så mye, da økningen på ni prosent er basert på at bare rundt 3-4 prosent av lånene i forveien er fastrentelån (Hvilket også betyr at 96-97 prosent av lånene er lån med flytende rente, red.anm.).

- Det som imidlertid er veldig nytt, er at folk nå i høyere grad velger lånene med lang fremfor kort bindingstid, altså lån der renten er bundet i ti år fremover, avslutter han.

Ti største i ti år

DinSide har spurt de ti største bankene i Norge om deres fastrentetilbud med binding i ti år. I tabellen under ses de effektive rentene hos de ulike banken, beregnet ut fra et lån på 1,5 millioner kroner, og en nedbetalingstid på 20 år. Som det ses, er prisforskjellene markante:

FASTRENTELÅN - 10 ÅRS BINDING
10 STØRSTE BANKER
BankEffektiv rente, 10 års bindingstid
DnB NOR, alle kunder, innen 60 %6,54 %
DnB NOR, alle kunder, 60-80 %7,92 %
DnB NOR, totalkunde, innen 60 %6,01 %
DnB NOR, totalkunde, 60-80 %7,39 %
Nordea, alle kunder5,85 %
Fokus Bank, alle kunder, innen 60 %5,69 %
Fokus Bank, alle kunder, 60-80 %5,80 %
Handelsbanken, innen 60 %6,07 %
Handelsbanken, 60-80 %6,54 %
Sparebanken 1 SR-Bank, minimumsrente5,95 %
SEB Privatbanken6,00 %
Sparebanken Vest (OBS: 8 års binding), innen 60 %6,00 %
Sparebanken Vest (OBS: 8 års binding), 60-80 %6,21 %
Sparebanken 1 Midt-NorgeIndividuell prising
Sparebanken 1 Nord-Norge, innen 60 %6,07 %
BN Bank, innen 60 %5,96 %
BN Bank, 60-80 %6,22 %
Prisene er innhentet i uke 13, 2007, hos landets ti største bankkonsern, målt etter forvaltningskapital (kilde: FNH). Effektiv rente er beregnet ut fra nominell rente, etablerings/depotgebyr og termingebyr. Forutsatt lån på 1,5 millioner kroner, nedbetalt over 20 år.

(Tabellen kan sorteres ved å trykke på kolonneoverskriften).Best og billigst

I den beste enden finner vi Fokus Bank. Kunder som bare trenger lån innen 60 prosent av boligens markedsverdi, slipper med en effektiv rente på 5,69 prosent. Kunder som trenger lån mellom 60-80 prosent av boligens verdi, finner også det billigste tilbudet i Fokus Bank, på 5,80 prosent.

Dyreste er fastrentelån for DnB NOR-kunder, som ikke er totalkunder i banken, og som trenger å låne mellom 60-80 prosent av boligens verdi. Her blir den effektive renten hele 7,92 prosent - eller godt over to prosentpoeng dyrere enn hos den billigste banken.

I kroner og øre, betyr det at de som velger (eller må velge) det dyreste tilbudet betaler 1.861 kroner mer i månedlig termingebyr (før skatt) enn de som kan velge det billigste lånet.

På nettsiden til Fokus står det: Vi har Norges laveste fastrentetilbud - og det kan vi altså foreløpig gi dem rett i. Med mindre en av landets mindre banker - som vi ikke har sjekket - har et bedre tilbud.

Fordeler for fastrente

Er fastrente noe for deg? Vel, i teorien, er det ikke lurt. For generelt man kan si at du må betale et "gebyr" for å få sikkerheten. Noen kan selvsagt være heldige å treffe akkurat rette tidspunkt å binde renten på, men det er ikke noe man kan eller skal satse på. Tross det, for noen grupper kan rentebinding likevel være smart:

  • De som ønsker oversikt over hva de skal betale - hver måned.
  • De som gjerne vil ha trygghet i deres økonomi
  • De som har en stram økonomi, og dermed ikke tåler om renten øker noen prosentpoeng.

Vanligvis kan man også velge fastrente, der bindingstiden er på et, tre og fem år. Og husk: På samme måte som for flytende rente, er det også mulig å prute på renten for lån med fast rente. Generelt er det likevel slik: Er du programkunde i banken, og har lån med sikkerhet innen 60 prosent, kan du forvente de beste betingelsene.

Les mer om lån: