Best i test mot kreft

Mørkerøde solbær og surkirsebær er ikke bare godt til saft, syltetøy og sauser. De kan også forebygge kreft.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bær smaker ikke bare godt i mat og drikke, men viser seg å kunne være en skattekiste på andre måter. Mørke bær inneholder nemlig såkalte anthocyaniner, som er naturlige fargestoffer som finnes i plantemateriale, og som farger bær røde, lilla eller blå.

I forsøk på rotter har amerikanske forskere vist at stoffet kan forsinke utviklingen av kreftceller.

Bringebær med ville egenskaper

Dreper kreftceller
I en rekke eksperimenter oppdaget forskere fra Ohio State University blant annet at mørke bær tok livet av en femtedel av kreftcellene, skriver Jylland-Posten.

Les også: Test deg for kreft

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Pigmentene fra mørke gulrøtter og reddiker forsinket spredningen av kreftceller med hele 50-80 prosent. De forsket blant annet også på andre mørke frukter som druer, lilla mais, blåbær og hyllebær.

- Frukt og grønt inneholder mange stoffer, og det er først nå at vi har begynt å finne ut hvilke stoffer det er snakk om, og hvilke som har sunnhetsfremmende egenskaper, sier studieforfatter Monica Giusti.

Lev lenger med blåbær

Usikkert hva som tas opp i menneskekropp
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes synes dette er en positiv nyhet, men minner om at forskning på dyr ikke kan overføres direkte på mennesker.

- Vi vet at det er gunstig å spise frukt og grønnsaker, men vi er usikre på hvilke stoffer som virker i forhold til kreft og hvilke stoffer som tas opp i kroppen. Og dessuten er alle kreftceller forskjellige. Universitetet i Oslo gjør mye forsking på dette området nå, og med denne amerikanske studien er man kanskje et skritt videre på veien mot å finne ut av dette konglomeratet, sier hun til DinSide Helse, og legger til at det er bare å komme seg ut i blåbærskogen.

Den nye amerikanske forskingen ble nylig presentert på en konferanse i American Chemical Society.

Les mer på Lommelegen: Spis deg til lavere kreftrisikoLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!