Best for mor i nord

Svenske mødre har det best i verden, med høy lønn og opptil 96 uker barselpermisjon. Norges mødre kommer også godt ut av det med penger, og får delt andreplass i permisjon med 52 uker.

Publisert
Sist oppdatert

Skandinavia best for mødre
Svenske mødre har det best i verden, med høy lønn og opptil 96 uker barselpermisjon. Mødre i Norge kommer også godt ut av det med penger, og kommer på delt andreplass i fri med 52 uker.

Svenske mødre får 80 prosent av lønnen i halve permisjonen, men så går den kraftig ned.

Når det gjelder permisjon etter fødselen kommer Norge på en delt andreplass sammen med New Zealand og Australia, som alle har 52 uker.

Det viser en undersøkelse New York-firmaet Mercer Human Resource Consulting har gjort i 33 land.

I USA er det ingen lov som krever et minimum av fødselspenger og barnetrygd, men mødre pleier å få korttids sykelønn, står det i rapporten.

Mødre i Singapore and Taiwan får minst fri, med bare 8 uker permisjon.

Norske myndigheter får skryt for å gi mye penger til mødrene. Her vil en mor som tjener 172.000 i året få 86.000 de første seks månedene etter fødselen, i følge undersøkelsen.

Brasil gjør det også skarpt, der mødre med den samme lønnen vil få 79.000 i den samme perioden.

De som betaler minst til nybakte mødre i EU er Hellas, Luxenburg og England, og snittet i unionen er 46.300 det første halve året.

Ekstern link: .

Mozon.no, 17.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer