Best eksamen på tom mage

Du bør legge matpakka igjen hjemme neste gang du har eksamen. Da vil du få bedre resultat.

Er du blant dem som trøstespiser kjeks og sjokolade eller har med en stor matpakke på eksamen? Da kan det være forklaringen hvis resultatet ikke ble så bra som du håpet.

Amerikanske forskere ved Yale University har funnet ut at hormonet ghrelin kan øke antall nerveforbindelser i hjerneområdet hvor hukommelsen ligger.

Mus som manglet hormonet, hadde 25 prosent færre forbindelser i dette området. Dersom musene fikk insprøytet ekstra ghrelin, øke antallet forbindelser, og dyrenes prestasjon i ulike lærings- og hukommelsestester ble forbedret.

Gherlin slippes ut i blodstrømmen når magen er tom. Hormonet skaper følelsen av sult når det kommer til hypotalamus i hjernen. Nå viser det seg at det også påvirker hukommelsen. Dropper du brødskiva på eksamen og lar hormonet slippe ut, kan du dermed gjøre det bedre på eksamen enn hvis du er god og mett.

Forskerne tror hormonet kan brukes til å utvikle medisiner for å forbedre lærings- og hukommelsesprosessen. En ulempe er at en slik medisin kan gi bivirkninger som vektøkning.

Studien er presentert i tidsskriftet Nature Neuroscience.

 

Mozon, 22.2.2006