Best å sove på ryggen

Flere eksperter advarer mot at spedbarn sover på magen. – Å la nyfødte sove på magen øker faren for krybbedød betydelig, sier Camilla Stoltenberg, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Bakgrunnen for advarslene er en ny bok av den svenske forfatteren Anna Wahlgren, der hun anbefaler å la spedbarn ligge på magen når de sover.

- Tanken om å unngå at barna skulle få oppgulp i vrangstrupen var en av årsakene til at helsepersonell anbefalte mageleie i sin tid, og som førte til mange krybbedødsfall over hele verden. Pustealarmer ble også prøvd, men har aldri vist seg å være effektiv forebygging mot krybbedød, sier Stoltenberg i en pressemelding.

En britisk undersøkelse viser også at samsoving med babyen på sofaen øker risikoen for uventet spedbarnsdød.

Sov på ryggen
Økende bruk av mageleie gjennom 1970 og 1980-tallet førte til en dramatisk økning av krybbedød i Norge. I 1989 nådde vi en topp med 142 dødsfall. På 1990-tallet gjennomførte vi nasjonale kampanjer rettet mot foreldre for å få spedbarn til å sove på ryggen. Fra begynnelsen av 1990-tallet er antall dødsfall redusert til under 20 spedbarn i året ifølge Folkehelseinstituttet.

Wahlgren nevner også faren for ”kvelende oppkast” som grunn til å unngå ryggleie. Forfatteren hevder at den økte faren for krybbedød ved å sove på magen er liten, og anbefaler å kjøpe en pustealarm heller enn å ”ofre spedbarnas gode søvn”.

- Spedbarn kan gjerne ligge mye på magen eller på siden så lenge de er våkne. Det er god trening. Men når de sover skal de ligge på ryggen. Det er god forebygging av krybbedød, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyer skal sove i sin egen seng! Det er budskapet fra en engelsk forening mot krybbedød.

Får støtte

Stoltenberg får støtte av Landsforeningen uventet barnedød som frykter at krybbedødtallene igjen vil stige dersom foreldre lar seg inspirere av Wahlgrens anbefalinger.

 

- Wahlgrens anbefaling om at barna bør sove på magen er livsfarlig. Vi vet at det å sove på magen øker risikoen for krybbedød 14 ganger. Å sove på magen er dokumentert livsfarlig, sier fagsjef Trine Giving Kalstad i foreningen.

 

Metoden, som i disse dager blir presentert i Norge med lanseringen av Wahlgrens bok ”Sove hele natta”, strider også mot norske helsemyndigheters råd og anbefalinger om spedbarns sovestilling, ifølge Karlstad.

- Jeg tror at kunnskapen i Norges befolkning i dag er så god vedrørende betydningen av barnets sovestilling, at de færreste foreldre vil velge å følge Wahlgrens råd. Hvis nybakte foreldre derimot velger å følge Wahlgrens råd vil vi høyst sannsynlig se at krybbedødstatistikken igjen vil stige. Vårt råd er fremdeles å la babyen sove på ryggen fra dag én. De aller fleste barn sover godt på ryggen, understreker hun.

 

Mozon.no, 07.11.2006