Beslaglegger piratkopier

Fra 1. september er det blitt vanskeligere å importere piratkopier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra nå av kan importerte varer holdes tilbake av tollere, hvis de har mistanke om at det er piratkopier, melder Finansdepartementet.

Bildespesial: Årets frekkeste piratkopier

Tolloven skjerpet

Fra 1. september vil tollmyndighetene kunne varsle rettighetshaver eller holde tilbake varer, dersom det er mistanke om import av piratkopier.

- Dermed setter vi rettighetsshaverne bedre i stand til å ta vare på rettighetene sine, skriver Finansdepartementet.

Ifølge departementet er innførsel av falske merkevarer til Norge et økende problem.

image: Beslaglegger piratkopier


Mulighetene for å gripe inn har til nå vært begrenset. Tollmyndighetene har etter de tidligere reglene i tolloven ikke kunnet varsle rettighetshaver eller holde tilbake varer på eget initiativ, selv om de har hatt mistanke om at innførsel vil utgjøre et inngrep i en immateriell rett.

Slik unngår du nettpiratene

Kan holde tilbake

Derfor er Tolloven med virkning fra 1. september i år endret slik at tollmyndighetene skal kunne varsle rettighetshaver dersom det foreligger mistanke om at innførsel eller utførsel av varer under tollbehandling vil utgjøre et inngrep i en immateriell rett.

Samtidig skal tollmyndighetene også kunne holde varene tilbake i inntil fem yrkedager regnet fra da varselet ble gitt.

Endringen vil gjøre det lettere for rettighetshaverne å håndheve rettighetene sine ved å kreve midlertidig forføyning (en midlertidig rettsavgjørelse - red. anm. ) etter tvangsfullbyrdelsesloven § 15-13, melder Finansdepartementet på Regjeringen.no.

8.000 kroner i bot for kjøp av piratkopi