Beskytt deg mot millionskade

Lynet skader eiendom for millioner hvert eneste år. For cirka 3.000 kroner er huset ditt sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver sommer gjør lynnedslag stor skade på kostbare apparater og utstyr i hjemmene våre. Moderne elektronikk er mest sårbart. De siste årene har forsikringsbransjen utbetalt opp mot 300 millioner kroner til norske husstander grunnet skader forårsaket av lynet.

Se også: Er du forsikret mot naturskader?

70.000 lynnedslag

Norge har et sårbart strømnett for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene er i lange luftstrekk. På det meste er det registrert 70.000 lynnedslag på én dag bare på Østlandet. Noen av disse går inn på nettet og skaper overspenning som sprer seg inn i hus og det elektriske anlegget. Hver gang en overspenning raser gjennom et hus vil ledninger, kontakter og koblingsbokser bli svekket. Dette kan føre til brann middelbart, men også uker eller måneder etter at anlegget ble utsatt for overspenningen.

Ifølge FNH (Finansnæringens hovedorganisasjon) førte lynnedslag til nesten 1.800 branner i Norge i fjor, og forsikringsselskapene utbetaler årlig flere hundre millioner kroner i skadeerstatning.

Med et overspenningsvern beskytter du dine verdier mot overspenning, som følge av lynnedslag eller feil i høyspentnettet til nettselskapene.

Overspenning på strøm og telenettet kan føre til skader på fryser, varmtvannsbeholder, TV, PC, telefon og andre apparater som er tilknyttet el- og telenettet. I verste fall kan resultatet bli brann. Overspenningsvern er en billig forsikring før høysesongen for tordenvær setter inn.

Hundretusener ikke beskyttet

Lynet koster samfunnet millioner hvert enest år.
Lynet koster samfunnet millioner hvert enest år. Vis mer


Overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller direkte i stikkontakten, og beskytter elektroniske og elektriske apparater ved å lede overspenningene ned til jord, eller gi så stor motstand, at disse velger en annen vei.

- Trolig er hundretusener av norske boliger uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Utstyret er vanlig i nyere boliger, mens mindre brukt i eldre boliger, sier Terje Hanssen, som er sikkerhetssjef i NELFO, bransjeorganisasjonen for elektrikere.

Beskytt følsomme apparater

Ifølge Terje Hanssen lønner det seg å satse på to typer overspenningsvern: Et grovvern på strøm-inntaket, og et "finvern" som settes i stikkontakten til PC, TV, CD- og DVD-spiller, samt komfyr, fryseboks og vaskemaskin.

- Grovvernet monteres i sikringsskapet og beskytter mot de litt større spenningspulsene og leder disse til jord. Den andre typen er de som plugges i stikkontakten på særlig følsomme elektriske apparater. Disse beskytter mot små rester som overspenningsvernet ikke har tatt vekk. Pluggvern kan du montere selv. Husk at kontakten må være jordet, sier Hanssen. Selv med et riktig montert overspenningsvern, kan små restspenninger forplante seg videre til følsomt elektrisk utstyr. Det er derfor viktig å supplere med FG-godkjent finvern, det vil si pluggbare vern som monteres direkte på stikkontakten.

Ikke gjør det selv

Med et overspenningsvern slipper du å bekymre deg for brann og skader på utstyr når huset står tomt i sommer. Du trenger heller ikke å trekke ut støpslet i tordenvær, for så å programmere om klokker og andre innstillinger på apparatene når du setter i støpslet igjen.

- Før du drar på ferie, bør du forsikre deg om at du har et overspenningsvern i både sikringsskap og på utsatte kurser. Hvis ikke bør du kontakte en autorisert installatør som monterer dette forskriftsmessig. Utfører du arbeidet selv, og det oppstår brann, er det grovt uaktsomt og kan medføre avkortning i erstatningsutbetalingen, avslutter Terje Hanssen.

Prisen på montering av overspenningsvern ligger på mellom 3.000 og 3.500 kroner. Da vil du få total beskyttelse av hele el-anlegget. Vern som monteres direkte på stikkontakten, såkalt finvern, koster omtrent 600-700 kroner i en elektrisk butikk.

AKTUELT: