Beskylder apotekene for milliardsvindel

Norske apotek kan ha svindlet staten og kundene for opptil en milliard kroner, mener en tidligere etterforsker fra Økokrim.

Kunstig høye priser på reseptpliktige medisiner kan ha gitt tre store norske apotekkjeder ekstrainntekter på opptil en milliard kroner.

Regningen for svindelen i Norsk Medisinaldepot, Alliance og Apokjeden havner hos staten og forbrukerne. Det er konklusjonen i en ny hemmeligstemplet rapport som nå omtales av næringslivsavisen E24.

- Vi tror at denne rapporten som nå omtales, i grove trekk viser et riktig bilde av hvordan grossistene har oppført seg, sier seksjonssjef i Legemiddelverket, Tor Frostelid til Mozon.no.

Les også: Billige piller er like bra

Forbrukerne må betale
Etterforskernes påstand er at grossistene bak landets største apotekkjeder har oppgitt kunstig høye priser for medisinene de har kjøpt av legemiddelselskapene. Disse prisene la grunnlaget for høye refusjoner fra Staten som betaler store deler av regningen. Men med høyere priser øker også egenandelen til de som kjøper medisinene på apoteket.

Deretter skal grossistene ha fått tilbake penger fra legemiddelselskapene, denne gangen kamuflert som forskjellige tjenester som statistikk eller kurs.

Advokat og tidligere nestleder i Økokrim, Erling Grimstad, står bak den kritiske rapporten. Han mener at jukset har gitt ekstrainntekter til grossistene og apotekkjedene på så mye som én milliard kroner. E24 skriver derimot at tallene kan være langt lavere og opererer med ”minst 100 millioner kroner”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten som ble levert til oppdragsgiveren NAV allerede i juni 2006, regnes fortsatt som hemmeligstemplet.

Norske undersøkelser viser at apoteket nyter høyere tillit enn noen andre bransjer:

Opptrer på samme måte
- Vi har bidratt i dette arbeidet og har levert inn materiale til Økokrim i to omganger i løpet av 2003 og 2004. Hittill har vi blitt skuffet over at Økokrim ikke fulgte opp disse opplysningene videre, forteller seksjonssjef Tor Frostelid i Legemiddelverket.

- Det er jo mulig at slike avtaler er vanlige i andre bransjer. Men dette er et strengt regulert område hvor staten skyter inn store pengebeløp, og da kan vi ikke akseptere slike forhold. I tillegg øker jo også egenandelen på medisinene slik at forbrukeren ender opp med å betale mer enn nødvendig, mener Frostelid.

Han forteller at de tre grossistkjedene alle har inngått ganske like avtaler, men at Legemiddelverket ikke har opplysninger som tyder på at kjedene har drevet noe ulovlig avtale- eller prissamarbeid.

- Har ikke jukset
Administrerende direktør i Norsk Medisinaldepot, Kjell Paulsrud, stiller seg uforstående til den kritiske rapporten. Han mener at firmaets avtaler både tåler dagens lys og har blitt gransket tidligere uten at det ble funnet noe kritikkverdig.

- Vi avviser påstandene som blant annet kommer frem i Aftenposten i dag. Vi mener bestemt å ha fult retningslinjene vi er pålagt, og har slett ikke laget noen form for kreative avtaler eller omgått regelverket på noen måte.

- I tillegg ble våre avtaler grundig gjennomgått blant annet av Økokrim i 2004. Siden den gang har vi flere ganger bedt om tilbakemelding på avtalene fra blant andre Legemiddelverket, uten å få noe svar. Før vi altså leser om kritikken i dagens aviser, sier Paulsrud til Mozon.no.

Jobber de hardt for livsviktige medisiner? Eller er de bare ute etter pengene dine? Stoler du på legemiddelbransjen? (Avsluttet)
Nei, alt fra produsent til apotek er en kynisk pengemaskin.(58%) 43
Klart jeg stoler på apoteket mitt!(32%) 24
Nja, men det er vel helst i utlandet det skjer juks?(9%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

En engelsk professor beskylder legemiddelindustrien for storstilt juks. Les hele saken her: