Besatt av mobilen

Noen blir like avhengig av mobilen sin, som andre blir av røyken. Angstproblemer og dårlig selvoppfatning er blant symptomene.

Det er australske forskere som hevder dette. For mange har mobilen blitt en så viktig del av livet at de blir avhengige av telefonene sine, skriver The Australian.

Ekspertene oppdaget at de som hadde et overforbruk av mobiltelefonene sine ofte hadde personlige problemer og ble urolige når de ble bedt om å skru av mobilene sine. Mange slet med lav selvoppfatning dersom de ikke mottok samtaler.

- Som ved stoffmisbruk, kan overdreven bruk av mobiltelefonen føre til personlige problemer, sier forsker Diana James ved Queensland University of Technology.

Forskere har tidligere sett at barn kan bli utbrente av mobilen

Forskerne så også at enkelte personer fikk abstinenssymptomer hvis de ikke kunne motta samtaler eller sende beskjeder. Hos noen førte dette også til angstproblemer.

- I enkelte tilfeller led noen av søvnmangel og fikk muskelskader hvis de holdt seg våkne gjennom natten og sendte beskjeder, sier James.

Gir en umiddelbar nytelse
Mobiltelefonen kan gi en umiddelbar nytelse og tilfredsstillelse. Men hvis du ikke er forsiktig med bruken av den, kan du bli like avhengig av mobilen som andre blir av sjokolade- og godterispising og røyking.

James hevder at dette ikke bare er et australsk fenomen. Hun har studert andre internasjonale undersøkelser, og ser at dette er et stort og økende problem. Hun sier det er behov for ytterligere forskning.

I studien til James snakket hun med studenter i fokusgrupper. Enkelte fikk panikk da de ble bedt om å skru av mobilene sine. De var imidlertid lettet da fikk skru på telefonene sine igjen etterpå og kunne lese beskjeder.

I følge Redd Barna har omtrent alle barn over 12 år i Norge mobiltelefon. Tall fra TNS gallup viser at det i 2005 ble solgt i overkant av 2,1 millioner mobiltelefoner i Norge. I sommer 2005 hadde 92 prosent av Norges befolkning mobiltelefoner.

 

Mozon.no, 05.04.2006