Beregner overgangsalderen

Kan du fortsatt bli gravid? Nå har forskere utviklet en metode for å fastslå akkurat når overgangsalderen starter.

Før eller siden kommer den tiden i en kvinnes liv hvor hun ikke lenger er i stand til å bli gravid. Overgangsalderen starter som regel rundt 50 års alder men kan komme så tidlig som 42 år eller først etter 58 år.

Den store forskjellen i alder for overgangsalderen gjør det vanskelig for både kvinner og leger å avgjøre om det fortsatt er mulig for kvinner å bli gravide når de kommer litt opp i årene.

Måler egglederne
Antallet eggceller er på sitt aller høyeste allerede fire måneder ut i svangerskapet. Allerede ved fødselen er antallet sterkt redusert, og etter 37 år har de fleste kvinner omtrent 25.000 eggceller igjen. Når antallet er redusert til omtrent 1.000 eggceller regnes ikke kvinnen lenger som fruktbar og overgangsalderen er like om hjørnet.

Den nye metoden som er utviklet av skotske forskere bygger på kunnskap om hvordan antall eggceller reduseres dramatisk før overgangsalderen. Ved å måle størrelsen på egglederne vil det være mulig å fastslå hvor mye tid som gjenstår før overgangsalderen setter inn.

Forskerne legger vekt på at det fortsatt trengs flere undersøkelser og utvikling av modellen før du kan gå til en vanlig lege og få datoen for din overgangsalder.

Bedre planlegging
- Denne metoden åpner for å kunne teste kvinner i forhold til om de vil oppleve en tidlig overgangsalder. For kvinner mellom 25 og 50 år kan vi måle hvilke reserver av eggceller som fortsatt er igjen i kroppen og beregne når overgangsalderen vil begynne. Kort fortalt kan vi nå måle hvor fort den biologiske klokken tikker og hvor lenge det er igjen før tiden renner ut, sier forskningsleder Hamish Wallace ved Royal Hospital for Sick Children i Edinburgh til BBC.

Dette er et stort fremskritt for mange kvinner som forsøker å få barn sent i livet. For kvinner som bruker store ressurser på å forsøke kunstig befruktning kan metoden også gi god informasjon om forsøket har mulighet for å lykkes.

Kvinner som har hatt kreft som barn eller unge er en annen gruppe som kan ha stor glede av denne typen målinger. Kreftbehandlingen har gitt mange store problemer med å bli gravide i voksen alder. Målinger av eggledere og estimering av antall eggceller kan derfor gi en god pekepinn om det er realistisk å forsøke å bli gravid.

 

Mozon, 17.2.2006