Beregn din egen tåleevne

I går satte sentralbanken renten opp med nok en "kvarting". Hva betyr den egentlig for deg? Og hvor mange slike har du råd til?

Den lave renten er hovedgrunnen til at husholdningene tar opp så mye lån at sentralbanken er bekymret nok til å sette opp renten. Men skatten, eller rettere sagt: skattefradraget på 28 prosent for gjeldsrenter, må ta en del av ansvaret, den også.

Økes renten med 0,25 prosent, merker du nemlig bare at den stiger med 0,18 prosent. Skulle den over tid øke med 1 prosent, merker lommeboken din bare 0,72, osv.

Med vår forbedrede renteendringskalkulator kan du taste inn ny og gammel rente, og finne ut hvor mye mer du egentlig skal betale etter renteøkningen.

Trykk her, og se hva renteendringen betyr for deg!

Men selv om du bare delvis merker effekten av økte renter, er det grenser for hvor mye lommeboken tåler, før du må spise spaghetti med ketchup hver dag, og et glass vin er en nesten utenkelig luksus.

To kjempenyttige kalkulatorer
  1. Hvor mye kan jeg låne?


Derfor har vi laget "hvor mye kan du låne"-kalkulatoren vår. Med den kan du kartlegge forbruket ditt, og bestemme deg for hvor mye du skal ha råd til etter at lånene er betjent. Så kan du regne ut hvor stort lån du kan betjene, til både 2,5, 5,0 og 7,5 prosent lånerente i banken. For dem som virkelig vil sikre seg mot både tenkelige og utenkelige renteføtter, beregner den også hvilket lånebeløp du tåler ved 12,5 prosent utlånsrente. Hvorfor en slik rente er lite sannsynlig kan du lese mer om her

Det krever litt tankevirksomhet å finne ut hvor stort forbruket ditt faktisk er i dag. Det er mange poster i et husholdningsbudsjett, og er du av typen som lever i dag, og tenker i morgen, har du kanskje ikke noe grep om hvor store utgiftene faktisk er. Bruk derfor litt tid i dag til å i alle fall få en god ide om hva som "drar" mest og minst på budsjettet.

Trykk her, og se hvor stort lån du kan betjene!


Du kan også få litt hjelp av kalkulatoren til å bli bevisst ditt eget forbruk: Ber du om det, vil den forhåndsutfylle noen av budsjettpostene, med utgangspunkt i SIFOs standardbudsjett for husholdningene. SIFOs anslag har vi bestemt er tfor nøkterne til å bruke direkte, og det lønner seg å være realistisk når du velger hvilken prosentsats de skal oppjusteres med, for å gi et riktig bilde av din husholdning.

Lykke til!