Ber Vegvesenet revurdere «tidlig sædavgang»-video

Klagere synes holdningskampanjen diskriminerer menn.

<B>BLIR KRENKET: </B>Flere mener denne videoen fra Vegvesenet er krenkende mot unge menn, og dermed kjønnsdiskriminerende. Foto: VEGVESENET
BLIR KRENKET: Flere mener denne videoen fra Vegvesenet er krenkende mot unge menn, og dermed kjønnsdiskriminerende. Foto: VEGVESENETVis mer

Gjennom holdningskampanjen «Ungdom og fart» forsøker Statens Vegvesen å forklare ungdom at «Du blir ikke mer moden av å kjøre for fort».

Én av filmene forteller at «mange gutter sliter med pubertale problemer som kviser, stemmeskifte og tidlig sæavgang til langt opp i 20-årene», og at hjernen utvikles tregere hos menn enn hos kvinner.

«Så hvis en gutt kjører for fort», sier nettvideoen, «kan dette skyldes en fortsatt underutviklet frontallapp».

Filmen har skapt reaksjoner, da flere synes den diskriminerer menn. Blant annet likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har vært skeptisk.

- Jeg vil oppfordre unge til å kjøre forsiktig, og Vegvesenet til å vurdere andre virkemidler neste gang, sa hun nylig til Dagbladet, uten at hun ville gå videre med saken.

Nå hiver også Forbrukerombudet seg inn i debatten. De ber nå Vegvesenet revurdere filmen.

Ikke sett filmen? Her er den:

Kan ikke kreve stans

Siden filmen kom har Forbrukerombudet mottatt fire klager og ett «tips» om kampanjen. Klagerne mener videoen strider mot markedsføringslovens forbud mot kjønnsdiskriminerende reklame, og gir en nedsettende vurdering av menn.

Da Vegvesenet ikke driver markedsføring, men holdningskampanjer, gjelder ikke markedsføringsloven for dem. Forbrukerombudet kan derfor heller ikke vurdere hvorvidt filmen er kjønnsdiskriminerende, og eventuelt forsøke å forby den.

BER OM REVURDERING: Forbrukerombud Gry Nergård synes Vegvesenet burde ta en runde på hvorvidt de skal trekke videoen sin. Foto: FORBRUKEROMBUDET
BER OM REVURDERING: Forbrukerombud Gry Nergård synes Vegvesenet burde ta en runde på hvorvidt de skal trekke videoen sin. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


«Forbrukerombudet vil imidlertid gjøre dere oppmerksomme på at henvendelsene vi har mottatt er fra ungdommer som føler seg krenket av måten unge gutter blir fremstilt i denne videoen» skriver ombudet i et ferskt brev til Vegvesenet, og fortsetter:

«På denne bakgrunn vil vi anmode Statens Vegvesen om å vurdere å trekke tilbake den aktuelle holdningskampanjen.»

LES OGSÅ: Vil stanse diskriminerende rumpebil – bakmann forstår ikke hvorfor

Lov å være drastisk

- Vi valgte å gjøre dem oppmerksom på at vi har fått reaksjoner, så kan Vegvesenet selv vurdere om de vil la filmen gå videre til tross for disse, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dinside.

Derfor ble også formuleringen til vegvesenet såpass vag. Altså en anmodning om å vurdere å trekke tilbake filmen.

- Det er lov å bruke mer drastiske virkemidler i holdningskampanjer, og det kan hende reaksjoner er det de ønsker å oppnå, sier Nergård.

Synes du videoen burde trekkes tilbake?

(Avsluttet)
Ja(58%) 1032
Nei(42%) 736
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vegvesenet bremser ned

Vegvesenet vil ikke lenger fronte filmen på for eksempel sine Facebook-sider, på grunn av alle reaksjonene. Samtidig vil de heller ikke trekke den, slik Forbrukerombudet ber dem vurdere.

Hele kampanjen skal vurderes når den er ferdig, og da vil blant annet ombudets innspill tas med.

- Ombudet spør seg om det var meninga å skape reaksjoner. Var det det?

- Nei, vi ønsket absolutt ikke å skape debatt om mobbing og kjønnsdiskriminering. Vi ville bare si at det er umodent å kjøre for fort. Uten å henge dette på andre egenskaper unge gutter ikke ønsker å vedkjenne seg, hadde det ikke gitt samme effekt, mener prosjektleder Rita Aarvold i Vegdirektoratet til Dinside.

LES OGSÅ: Holdningskampanje skal lære nordmenn å oppføre seg på buss og trikk

FRONTALLAPP: Vegvesenet mener en tregere utviklet hjerne kan forklare hvorfor unge menn er overrepresentert i alvorlige trafikkulykker. Foto: VEGVESENET
FRONTALLAPP: Vegvesenet mener en tregere utviklet hjerne kan forklare hvorfor unge menn er overrepresentert i alvorlige trafikkulykker. Foto: VEGVESENET Vis mer


Sannsynligvis sædstans

- Har dere forståelse for at noen føler seg krenket av videoen?

- Folk har ulike terskler, og de aller fleste vil nok ikke bli krenket. Det er en reklame, og vi spiller på humor. Men jeg har absolutt respekt for de som sier de føler seg krenket, det har jeg, sier Aarvold.

- Tror du den neste kampanjen deres vil omtale tidlig sædavgang?

- Nei, det tror jeg ikke.


Diskriminering av menn

Dinside skrev nylig om selskapet Tribunemannen som kjører en bil dekket av en lettkledd kvinnerumpe. Forbrukerombudet vil stanse reklamen, da den anses som kjønnsdiskriminerende.

Etter artikkelen reagerte flere på det faktum at lovverket tar særlig hensyn til kvinnediskriminering, kontra diskriminering av menn, noe Dinside tidligere har vist eksempler på.

- Det er paradoksalt at markedsføringsloven er diskriminerende og selvmotsigende på en gang, skrev formann Atle Simonsen i Fremskrittspartiets Ungdom til Dinside, som samtidig ikke ser noe problematisk med kvinnerumper i tribunereklamer.

Men denne gangen er det altså en potensielt mannsdiskriminerende reklame det dreier seg om. Uten at Forbrukerombudet denne gangen har i sitt mandat å vurdere om den faktisk er det.

LES OGSÅ: 326.904 skademeldinger i 2013, men hvorfor, og av hvem?