Sentralbanksjef Svein Gjedrem Foto: Norges Bank
Sentralbanksjef Svein Gjedrem Foto: Norges BankVis mer

Ber bankene gi lån

Sentralbanksjef Svein Gjedrem ber bankene åpne pengesekken.

Finanskrisen de siste månedene har gjort at mange norske banker har gått over til en mer restriktiv utlånspraksis.

Nå sier sentralbanksjefen nedturen i norsk økonomi kan bli verre enn ventet, dersom bankene fortsetter med den strenge utlånspraksisen.

- Det er viktig at norske banker nå ikke strammer inn for mye på utlånene fordi det kan bidra til å forsterke nedgangen i norsk økonomi, skriver sentralbanksjef Gjedrem.

Oppfordringen kommer i forbindelse med at Norges Bank legger frem sin rapport om Finansiell Stabilitet i dag.

- Norske banker har merket virkningene av finanskrisen i større grad enn vi forutså for noen måneder siden, sier Gjedrem somunderstreker at norske banker har klart seg bedre enn mange banker i andre land.

Se hvordan påvirker finanskrisen deg

Så vanskelig er det å få lån

Norges Bank har gått gjennom en rekke norske banker og funnet ut at de gradvis har strammet inn utlånspraksisen til husholdningene.

- Ved nye utlån krever bankene nå en lavere gjeldsgrad i husholdningene enn tidligere, melder Norges Bank.

Sentralbanksjefen er ikke først ute med å be bankene senke utlånskravene. Tidligere har blant annet leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer, gått ut med sterke advarsler om følgene av en svært restriktiv utlånspraksis.

- Konsekvensene blir at vi fortsetter å få et dramatisk boligprisfall. Det vil sette enda flere mennesker i Norge i en gjeldssituasjon, som det vil bli vanskelig å komme seg ut av. Og det er klart det vil ha en negativ effekt for norsk økonomi, har Dreyer uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går gikk også analytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret ut og slaktet bankenes utlånspraksis.

- Bankene har strammet voldsomt inn på mellomfinansiering og finansiering i helhet. Selv folk som har relativt god økonomi merker de sliter med å få lån. Bankene kan jo ikke holde på sånn over tid, og man må stille spørsmålstegn ved årsakene til at de strammer inn så mye som de gjør, slik at folk ikke har mulighet til å kjøpe bolig, sa Øye til DinSide i i går.