Ber bankene endre BSU2-vilkår

Bankene har ulovlige bruddgebyrer for å avslutte avtalene, mener Forbrukerombudet.

<b>BSU2?</b> Flere av bankene tilbyr såkalte BSU2-kontoer, men vilkårene er ulovlige, mener Forbrukerombudet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BSU2? Flere av bankene tilbyr såkalte BSU2-kontoer, men vilkårene er ulovlige, mener Forbrukerombudet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Forbrukerombudet ber 50 banker endre vilkårene for såkalte BSU2-kontoer. Årsaken er at bankene har ulovlige bruddgebyrer for å avslutte avtalene, skriver de i en pressemelding.

Les også hvorfor du ikke bør la pengene stå på konto

Krever at bankene fjerner bruddgebyrer

Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Som kjent er BSU en svært gunstig spareform for de under 34, både på grunn av høye renter og ikke minst skattefradraget. Mange banker tilbyr og såkalte BSU2 eller BSU+-kontoer for videre sparing, hvor kundene får samme rente som på BSU-kontoen - men ingen skattefradrag.

Nå har Forbrukerombudet gått gjennom vilkårene til slike BSU2-produkter i 50 av landets banker, og har funnet ut at mange har vilkår som åpner for ulovlige bruddgebyr.

De sier videre at Finansavtaleloven har strenge regler for når man kan kreve gebyr for å avslutte en konto.

- Mange BSU2-kontoer gir betydelig lavere renter etter at man har passert en viss alder. Bankenes bruddgebyr kan dermed føre til at forbrukeren blir låst fast i en ugunstig avtale. Gebyrer gjør det også vanskelig å flytte pengene til en annen banks BSU2-konto, noe forbrukerne vil kunne tape på, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Les også hvordan du får orden på økonomien i 2015

For dårlig informasjon

I tillegg til bruddgebyrer som kan være ulovlige, mener Forbrukerombudet at flere av bankene gir for dårlig informasjon om at man ikke får skattefradrag for sparing på disse kontoene.

- Mange vil forvente at en kontoavtale med «BSU» eller «Boligsparing for ungdom» i navnet, vil gi skattefradrag på samme måte som ordinære BSU-kontoer. Dette er ikke tilfelle, og vi krever nå at bankene opplyser bedre om dette enn de gjør i dag, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Som kjent gir sparing av maksgrensen på 25.000 kroner i løpet av et år, et skattefradrag på 5.000 kroner.