Bensinprisene til værs

Bensinprisene har steget med nesten en krone literen på et halvt år. Vi har kuttet prisene, sier oljeselskapene. Våre tall viser at priskuttene er små.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De høye prisene skyldes økning i råoljeprisen som følge av uro i Midt-Østen samt høy dollarkurs, men nå har vi på grunn av sterk krone og lavere dollarkurs satt ned de veiledende prisene med 42 øre siden april, sier Erik Bagle, informasjonssjef i Esso Norge.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mindre enn du tror

DinSides bensinprisstatistikk viser at de reelle prisene har gått ned under halvparten av dette, fra 9,01 til 8,88 kroner per liter i dag - altså bare 13 øre literen.

Det skyldes høye priser i områder med liten konkurranse, særlig der det ikke finnes automatstasjoner. Bagle mener slike ulikheter vil vedvare.

image: Bensinprisene til værs

- Framover får vi større forskjeller i prisene mellom byene og distriktene, og markerte svingninger i bensinprisene generelt, sier Bagle.

Jeg vil se stigningen i bensinprisene

Drastisk

Vanligvis stiger bensinprisene i disse tider. Om våren kjører vi mer bil. Følgelig stiger etterspørselen etter bensin, og bensinen blir dyrere. Lav dollarkurs taler likevel for lavere priser, mens utviklingen i Israel/Palestina er vanskelig å forutse.

Tallene i DinSides bensinprisstatistikk viser en krystallklar prisvekst. Mot slutten av 2001 var bensinprisene rekordlave - under 7,50 kroner per liter. Siden den gang har prisene steget og steget.

Basert på snittet av alle innrapporterte priser til DinSide var prisen 8,21 kroner literen i uke 51 i fjor. Prisene steg til 8,41 kroner i uke 10, før de gjorde et hopp til 8,67 i uke 11 (mars).

image: Bensinprisene til værs

Bli rapportør

Derfra steg de raskt til hele 9,01 siste uka i april (uka 18). Totalt har økningen vært på 60 - 80 øre per liter for snittprisene. Ifølge Statistisk sentralbyrå var økningen på åtte prosent fra januar til og med april 2002.

Ser vi på laveste enkelpriser, er prisene steget fra 7,50 til 8,88 nå - hele 1,38 kroner literen. Effekten av fjorårets avgiftskutt er dermed spist opp.

Målet med DinSides bensinprisdugnad er lavere priser gjennom økt konkurranse mellom stasjoner og kjeder. Å rapportere bensinpriser innebærer ingen forpliktelser, men du kan vinne premier med jevne mellomrom.

Bli bensinrapportør - nå selvbetjening

Relaterte artikler:
Tank på tirsdager
Rapporter dieselpriser
Uno-X billigst i Norge
De billigste bensinkommunene
Hvor i Norge får du billigst bensin?
Automatstasjonene blir flere
Statoil er dyrest i Norge