Bilistene har fått en forsinket julegave: Billigere bensin.
Bilistene har fått en forsinket julegave: Billigere bensin.Vis mer

Bensinprisen ned to kroner

Priskrig er en av grunnene til at bensinprisene har gått ned. Du kan selv bli bensinprisrapportør, og påvirke prisene i ditt område.

Tidligere i høst skrev DinSide at forbrukerne burde forvente billigere bensin etter avgiftskuttene på nyåret. Til nå i år har bensinstasjonene fulgt opp avgiftskuttene med lavere pris.

Kuttene i bensinavgiftene tilsvarer 54 øres nedgang i bensinprisen, inkludert momsendringer. Men lokal priskrig har gjort at mange stasjoner har satt ned prisene betraktelig mer. I DinSides oversikt over dagens bensinpriser, hadde flertallet av stasjoner i går en utsalgspris på under 9 kroner literen. Det på tross av at veiledende pris fra oljeselskapene er 9,34 øre for literen.

Billigst i øst

- Bensinstasjonene selger bensinen tidvis med store tap. Lokal konkurranse presser prisen ned, særlig på Østlandet. I tillegg har de internasjonale forholdene, oljeprisen og dollarkursen, virket prisdempende i det siste, sier informasjonssjef i Esso Norge, Erik Bagle.

Han fremhever at bensinprisen har gått ned med nesten to kroner per liter i løpet av de siste seks månedene. I juni/juli var veiledende pris hos Esso Norge 11,22 kroner literen. Nå er den 9,34 kroner literen. Nedgangen er på 1,88 kroner. Bagle understreker at nedgangen ikke bare gjelder veiledende pris, men at også utsalgsprisen har gått ned tilsvarende.

- Det er like mye rabatter ute på stasjonene nå som tidligere, sier Bagle.

I går varierte prisene hos Esso stasjonene på DinSides bensinprisliste fra 8,65 til 9,41 kroner.

- Priskrig virker

Egil Otter, informasjonssjef i Norges Automobil-forbund (NAF) mener de store variasjonene i pris viser at lokal priskrig presser prisene ned i sentrale strøk. Han stiller også spørsmålet om veiledende pris ikke er satt for høyt i utgangspunktet.

- Veiledende pris virker høy. Jeg stiller spørsmålstegn ved den veiledende prisen som selskapene setter. Det virker som om den blir satt ut fra "tenk på et tall"-prinsippet, sier Egil Otter.

Hans råd til bilister som vil ha lavere priser, er å benytte seg av konkurransesituasjonen i markedet.

- Vi har over 2000 bensinstasjoner her i landet, og de fleste har flere stasjoner å velge mellom. Press prisen ved å velge den billigste, sier Otter.

Vil du å et steg lenger for å presse prisene, kan du bidra til DinSides bensinprisliste, ved å bli bensinrapportør.

Mer nedgang i vente

Følger oljeselskapene og bensinstasjonene opp, har vi flere priskutt i vente på bensinfronten senere i år. I juli vil avgiftene bli kuttet med ytterligere 32 øre. Inkludert moms utgjør dette et kutt på 40 øre.

Til sammen vil årets kutt utgjøre rundt en krone per liter. En gjennomsnittsbilist kjøper ifølge Bagle i Esso Norge rundt 1100 liter bensin i året. Han kan da glede seg over 1000 kroner spart i bensinutgifter.