Bekymret for økonomien

Husholdningenes optimisme faller nå, viser ferske tall fra Forventningsbarometeret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 12 renteøkninger fra Norges Bank de siste to årene, begynner spesielt unge nyetablerte å bli bekymret for privatøkonomien.

Varsler om nedgangstider

Varsellamper

- Fortsatt ligger det an til en økning i renten, og dermed vil renteutgiftene ta en enda større del av låntakernes disponible inntekt fremover. Det har også vært mye snakk om et svakere boligmarked, sier Hilde E. Johansen, utredningsleder i Sparebankforeningen, i en pressemelding.

- Det er derfor naturlig at varsellampene begynner å blinke, både for husholdninger som har høy gjeld og husholdninger som vurderer å ta opp store lån. Mange av disse er unge og nye på boligmarkedet.


Norge har vært inne i flere år med høykonjunktur, og siden husholdningene har hatt en sterk økning i sine disponible inntekter, har de klart å tilpasse seg den stadig høyere rente.

Pessimisme hersker

Men nå er stemningen altså ikke lenger like optimistisk.

- Fortsatt vil flertallet av husholdningene klare å betjene høyere renteutgifter uten spesielle problemer. Men nå kommer det likevel signaler om et stemningsskifte, sier hun.

Forventningsbarometeret viser at optimismen faller aller mest i Oslo og Akershus, noe som kan ha sammenheng med at boligprisene er høye, og også har hatt en skyhøy prisvekst.

Ifølge Johansen vil de dyrere lånene kunne dempe prisveksten på boligmarkedet fremover.

Barometeret viser også at troen på landets økonomi som helhet har svekket seg. På tross av at den økonomiske utviklingen er sterk, og arbeidsledigheten lav.

Her ser du alle målingene:

Forventningsbarometeret i 2007
 1. kvartal 20072. kvartal 20073. kvartal 2007
Forventningsbarometeret (sesong- og trendjustert)30,729,427,1
Landets økonomi siste år53,358,842,6
Landets økonomi neste år24,823,97,8
Større anskaffelser30,428,321,4
Egen økonomi siste år22,520,529,5
Egen økonomi neste år26,727,122,4
Kilde: Sparebankforeningen
Kilde: Spareforeningen.

Mer om lån: