Bli blodgiver: I dag er Verdens Blodgiverdag, og Blodbanken trenger deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Bli blodgiver: I dag er Verdens Blodgiverdag, og Blodbanken trenger deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Bekymret for blodfattig sommer

Når sommerferien kommer, reiser også blodgiverne bort. Men ulykkene tar ikke ferie.

I dag markeres Verdens Blodgiverdag.:
Samtidig nærmer sommerferien seg, noe som gjør professor og avdelingsoverlege Hans Erik Heier ved Blodbanken på Ullevål universitetssykehus bekymret.

- Vi er litt urolige for forsyningen i de mest avslappete sommermånedene, for da kan det være vanskelig. Blodgivere reiser jo også på ferie, men folk lar ikke være å skade seg eller bli syke, sier Heier til Mozon.no.

Les også: Borer opp blodårene:

- Ikke krise

Han understreker at det ikke er noen krise i Blodbanken i Oslo.

- Nei, vi har nok blod til å takle den daglige driften, og kommer vi under en viss grense på blodbeholdningen, kan vi be om assistanse fra de andre blodbankene i landet. Dessuten er folk veldig flinke til å stille opp på kort varsel hvis det trengs, sier han.

Men generelt trengs flere blodgivere, og Heier synes Verdens Blodgiverdag er en fin dag å oppfordre folk til å melde seg som blodgivere.

- Melder folk seg nå, så kan vi begynne å bruke dem som blodgivere allerede mot slutten av sommeren, sier han.

Faller fra

Opp mot 100.000 personer er blodgivere i Norge i dag, men noen faller stadig fra. Tidvis opplever de forskjellige helseforetakene blodmangel, og det er særlig i de store byene problemene da melder seg.

- Oslo har nok det største problemet, men det skyldes også at vi har de største og tyngste sykehusene i landet. Alle transplantasjoner foregår på Rikshospitalet, på Radiumhospitalet skjer mye tung kreftbehandling, og på Ullevål har vi mange akuttilfeller, forklarer Heier.

Les også: Lager kunstig blod:

Ifølge Heier vil mer enn halvparten av Norges befolkning en eller annen gang i livet trenge blodoverføring.

- Blodgivning er en innsats for medmennesker. Dessuten er det et grunnlag for selvhjelp, siden så mange vil trenge blod en gang i løpet av livet, sier Heier, som er svært glad for alle de som jevnlig lar seg tappe på et av Norges nærmere 50 tappesteder.

- Jeg er imponert over innsatsviljen til giverne. Det er utrolig hva folk gjør på frivillig basis for medmennesker, sier han.

Ullevål Universitetssykehus markerer Verdens Blodgiverdag med stands i Oslo.

Les mer om det å bli blodgiver her: