Kjøp på kreditt

Bekymret for black friday

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad deler sine beste black friday-råd, og NetOnNet-sjefen forteller hvilke tilbud kundene vil ha.

<strong>USUNT FORBRUK:</strong> Kjell Ingolf Ropstad er barne- og familieminister, men også forbrukerminister. Han er bekymret over hva lite gjennomtenkt black friday-handel på kreditt kan gjøre med gjeldsgraden i norske husholdninger og barnefattigdom. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
USUNT FORBRUK: Kjell Ingolf Ropstad er barne- og familieminister, men også forbrukerminister. Han er bekymret over hva lite gjennomtenkt black friday-handel på kreditt kan gjøre med gjeldsgraden i norske husholdninger og barnefattigdom. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er under ett døgn til black friday braker løs, og flere vil nok sitte oppe i natt opplyst av dataskjermen, for å sikre seg billige forbruksvarer akkurat når klokka bikker midnatt og før alle godbitene forsvinner.

Men, ikke gå på en black friday-smell. Et kjøp på kreditt som du egentlig ikke har råd til, kan fort ende opp med å spise opp rabatten når de dyre rentene begynner å løpe.

Eksperter på privatøkonomi har tidligere illustrert hvordan en ubetalt kredittkortregning kan bli over 20.000 kroner dyrere på tre år.

SVARTEFREDAG: «Alle» snakker om Black Friday, men hva betyr det egentlig? Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Forbrukerministeren advarer

Én annen som uttrykker bekrymring for black friday-shopperne er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som også er forbrukerminister.

- Mange håper på å gjøre et røverkjøp i forbindelse med Black Friday, men det er lett å la seg rive med av gode tilbud, særlig hvis regningen først kommer senere, sier Rostad til Dinside.no.

- For å ikke havne i kredittkortfellen, må du huske å betale kredittkortregningen i tide. Gjør du ikke det, kan black friday kan bli en svært dyr affære, fortsetter han.

Her er Ropstads fire råd til forbrukerne som vil handle noe under black friday:

  1. Sjekk gjeldsregisteret før du går løs på handlingen. Gjeldsregisteret er gratis å sjekke, og her finner du en oppdatert oversikt over hvor mye forbruksgjeld du har. Registeret viser nemlig alle forbrukslånene dine, og hvor mye du skylder på kredittkort og betalingskort.
  2. Ikke bruk penger du ikke har.
  3. Hvis du handler med kredittkort, betal regningen i tide.
  4. Sjekk om du faktisk gjør et godt kjøp ved å finne ordinær pris og bruke prissammenligningstjenester.
VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vil ikke ha tilbud

NetOnNet har nylig fått gjennomført en undersøkelse i samarbeid med YouGov, som viser at tre av fire nordmenn synes det er altfor mye tilbudsfokus i butikkene.

- Hele 73 prosent mener det er for mye fokus på tilbud og kampanjer i forbindelse med salgsperioder som black friday, black week, cyber monday og singles day. Det kan ikke tolkes på noen annen måte enn at det er blitt litt mye for mange de siste årene, sier retail-sjef Peter Andersson i NetOnNet til Dinside.no.

Selv om det finnes gode tilbud for norske forbrukere i slike perioder, mener de fleste likevel at tilbudene ikke er verdt det med tanke på det store salgs-pushet de opplever som forbrukere, ifølge undersøkelsen.

CASHFLOW: Black Friday er en dag med mange gode tilbud, men det betyr ikke at det er gratis. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

NetOnNet undersøkte også om norske forbrukere helst foretrekker generelt lave priser hele året eller spesielt lave priser i kampanjeperioder.

- De ferske tallene viser faktisk at kun 15 prosent foretrekker kampanjeperioder med spesielt lave priser, mens hele 75 prosent av alle nordmenn heller foretrekker generelt lave priser året rundt, sier Andersson videre.

«Den skjulte barnefattigdommen»

Barne-, familie- og forbrukerministeren er også bekymret for hvordan kredittkortgjeld og forbrukslån kan påvirke barn og unge.

Mange barn vokser opp i familier med høy inntekt, men hvor det er mye gjeld og dårlig betalingsevne, ifølge ham.

- Denne skambelagte «private fattigdommen» har fått lite oppmerksomhet til nå. Disse barna er ikke en del av fattigdomsstatistikken, men kjenner likevel mange av de samme utfordringene på kroppen, sier Ropstad.

BLACK FRIDAY: Influencer Ingrid Bergtun mener alle tilbudene som hører med til Black Friday er ødeleggende. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer