Bekymrer seg over late barn

Fire av ti norske foreldre mener barna deres er mindre aktive enn de selv var som barn.

- Undersøkelsen tyder på at mange foreldre synes barna er for lite aktive, sier Anita Gustavsson i If Skadeforsikring. Drøyt 1000 foresatte er intervjuet i undersøkelsen.

Ni av ti foreldre sier de var minst like aktive som sine egne barn da de var i alderen 6-12 år. En av tre foreldre oppgir at dataspill og internett er blant de viktigste fritidsaktivitetene til barna deres.

Hvert tredje barn tilbringer mer enn to timer hver dag foran en eller annen skjerm, slik som PC eller fjernsyn.

Bedre helse
Foreldrene er klar over betydningen av fysisk aktive barn. Over 70 prosent av foreldrene mener fysisk aktivitet gir barna bedre helse.

Samtidig viser undersøkelsen at i underkant av 70 prosent av barna trener i organisert idrett.

Mange foreldre er aktive sammen med barna. Mer enn åtte av ti foreldre oppgir at de er ute i aktivitet med barna sine en gang i uken eller oftere. Av disse er det seks av ti foreldre som sier de er ute i aktivitet med barna flere ganger i uken.

- Undersøkelsen gir også noen små overraskelser, sier sponsoransvarlig i If, Anita Gustavsson.

Nesten seks av ti foreldre sier at barna drikker lite brus daglig, og så mange som ni av ti sier at barna drikker mindre enn en halv liter brus om dagen.

Fete og snille
Men mindre aktivitet betyr også mindre tid til hærverk, slosskamper og kriminalitet. For mye tyder også på at dagens barn er de snilleste på mange generasjoner.

En amerikansk undersøkelse viser at dagens unge bruker mindre narkotika, utøver mindre kriminalitet og får færre barn. Det eneste problemet ser ut til å være godteri og brus.

LES HELE SAKEN HER: FETE OG SNILLE BARN

 

Mozon.no, 30.04.2005