Behold aksjene

Ligg stille og lavt. Det er rådet fra ekspertene.

Bevar roen - tross urolig børs.
Bevar roen - tross urolig børs. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsuroen vil tilsynelatende ingen ende ta. Vi overlesses av negativt ladede ord når avisene beskriver den siste børsdagen: Børsslakt, børsorkan, aksjeslakt og blodbørs.

Absolutt til å bli deprimert av hvis du er innehaver av aksjer og fond. Men det er slett ikke sikkert at du bør gjøre noe som helst.

Urolig

- Jeg vet at våre medlemmer (forvaltningsselskapene, red. anm.) ofte blir kontaktet av urolige småsparere som lurer på hvordan de skal forholde seg nå hvor kursene har gått så mye ned, forteller direktør i Verdipapirfondenes forening, Bernt Zakariassen.

Zakariassen er overbevist om at rådet til redde investorer er entydig.

- Har du ikke behov for pengene akkurat nå, bør du absolutt ikke innløse aksjefondsandelene dine, sier han.

Litt kjedelig

- På lang sikt er aksjefond en god investering. Men i perioder er fem år ikke lang nok tidshorisont - slik vi opplever nå. Men det er ikke første gang i historien at det er en slik nedgang som vi har sett de siste årene, fremhever han.

Ifølge Zakariassen er det lurt å unngå og prøve å være for smart.

- Prøv ikke på å time det smarteste tidspunktet for kjøp og salg. Det er for risikabelt. Jevn og trutt oppsparing er nøkkelordet selv om det kanskje virker litt kjedelig for noen, sier Zakariassen.

Kjøper på høyden

Ifølge Zakariassen er folk generelt flinke til ikke å selge fondsandeler når børsen er på bunn.

- Men en typisk feil er at folk særlig kjøper aksjefond etter at børsene har steget en periode. I tider hvor børsen er lav, kjøper folk veldig lite. Og det er naturligvis ikke akkurat smart når målet er maksimal avkastning, avslutter direktøren.