Behandling av overgangsalderen

Jeg tror jeg nærmer meg overgangsalderen. Burde jeg begynne med hormoner nå? Eksperten svarer.

Kjære Gro
Jeg er 48 år, og lurer på om jeg begynner å nærme meg overgangsalderen. Har fortsatt regelmessig menstruasjon og ingen hetetokter, men føler meg ofte ute av lage og sover urolig. Mor har hatt flere benbrudd på grunn av benskjørhet. Jeg har hørt at hormoner hjelper. Burde jeg like godt begynne med hormoner nå?
Hilsen NN

Kjære NN
Gjennomsnittsalderen for menopause, altså det tidspunkt da kvinnen har sin siste menstruasjon, er 51-52 år. Grunnen til at man plutselig ikke får menstruasjon mer, er at det har skjedd en langsom hormonforandring i årene før. Overgangsalderen starter altså før man mister menstruasjonen. Mange vil oppleve at menstruasjonene forandrer seg. De kan bli uregelmessige, kanskje med lange opphold eller stadige blødninger. Andre menstruerer som normalt til det plutselig er slutt, men også hos dem skjer det hormonforandringer på forhånd. Dersom du lurer på om hormonene dine er i forandring, kan du be legen om å få tatt en hormonprøve, som i mange tilfeller kan avsløre det.

Stadig flere kvinner er interessert i å starte med erstatningshormoner i slutten av 40-årene. Gynekologene kaller det HRT, Homone Replacement Therapy. I ditt tilfelle høres det ut til at det kan være god grunn til det. Bentapet starter et til to år før man mister menstruasjonen. Tendensen til benskjørhet er, som du tydeligvis vet, arvelig. Dersom du også er svært slank og/eller er røyker, er du ekstra utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går an å få målt bentettheten. Snakk med legen din om det. Dersom den er helt normal, og hormonene dine ikke har begynt å forandre seg, kan du jo drøye det litt. I mellomtiden kan du være ekstra flink med å passe på at du trimmer. Jo mer skjelettet belastes gjennom fysisk aktivitet, desto sterkere holder det seg. Det forutsetter at du har rikelig byggemateriell, nemlig kalk. Magre melkeprodukter, mørkegrønne grønnsaker, grovt mel og sesamfrø er gode kalsiumkilder. Du kan også kjøpe kalsiumtabletter på apoteket. I tillegg er det helt nødvendig med D-vitamin for at kalsium skal absorberes fra fordøyelseskanalen, det kan du få fra tran, fet fisk og sollyset om sommeren. Dersom du verken tar tran eller fet fisk daglig, kan du spørre etter kalsiumtabletter som er tilsatt D-vitamin. Noen som er glatte og lette å svelge. Du kan lese mer om overgangsalderen og hormoner under Din Digitale Doktor, se mozons forside. Hos Kostholdseksperten kan du få flere gode råd om kosthold og benskjørhet.
Hilsen Gro Nylander

Slutte med østrogen før operasjon?
Om to måneder skal jeg opereres i hoften. Jeg har stått på hormoner i et par år mot hetetokter i forbindelse med overgangsalderen. Bør jeg slutte med medisinene før operasjonen for ikke å få blodpropp?

Hilsen NN
Du har sikkert hørt at man helst skal slutte med p-piller før planlagte operasjoner, siden du spør om dette. Hormonene man bruker mot overgangsplager eller klimakterieplager er mye svakere. Østrogen er fellesnavnet på en gruppe kvinnelige kjønnshormoner. De forskjellige typene er mer eller mindre kraftige, eller potente. Østradiol, som er det vanlige i klimakteriepreparater, er den mildeste sorten og påvirker ikke blodlevringen.
Den andre hormongruppen i de sammensatte preparatene, gestagen, finnes det også mange varianter av. Igjen er det slik at de som brukes i overgangsalderen, er milde og øker ikke risikoen for blodpropp.

Etter overgangsalderen øker uansett faren for blodpropp litt. Faktisk ser det ut til at slike hormonbehandling mot overgangsalder kan redusere risikoen en anelse. Det er derfor ingen grunn til å slutte med hormoner før operasjonen hvis du ellers trives med å bruke det.
GN 24.04.2001.

Hvilke plager kan jeg vente meg i overgangsalderen?
Det er så mye snakk om overgangsalder og alle plagene man kan vente seg. Hva annet enn hetetokter er det egentlig som melder seg? Må jeg begynne med hormoner uansett, jeg liker ikke å ta piller.
Svar: Mange kvinner har ingen plager. Men rundt tre av fire har plager med hetetokter, man føler seg plutselig kokende varm. Du kan bli rød og svett og føle deg uvel. Mange syns også at det er litt flaut å få det slik når de er sammen med andre. Hetetokter kan begynne flere år før man mister menstruasjonen.

En del av de andre plagene som er vanlige, henger trolig sammen med hetetoktene. Mange opplever å våkne dyvåte og sover dårlig. Søvnløshet kan igjen føre til svingende humør og konsentrasjonsvansker. Aktive, fornøyde kvinner ser ut til å ha færrest slike plager.

Underlivet påvirkes av østrogenmangel, og de fleste vil etter hvert oppleve at man lettere blir sår nedentil både i forbindelse med kjærlighetslivet og ellers, fordi slimhinnen blir tynnere og tørrere. Synkende interesse for sex er vanlig, og mange finner seksuallivet mindre tilfredsstillende. Det er også vanlig med økende tendens til urinlekkasje etter hvert.

Dersom du skulle få noen av disse endringene slik at de virkelig plager deg, syns jeg du skal sette deg inn i fordeler og ulemper ved erstatningshormoner. Plager fra skjede og urinveier kan oftest avhjelpes ved lokalt virkende midler som ikke påvirker resten av kroppen. Det finnes alternative medikamenter også.
Hilsen Gro Nylander

PS!
Etter denne artikkelen ble publisert er det kommet ny forskning som har ført til at en del eksperter har forandret oppfatning av hva som er den beste behandlingen av overgangsalder.

For å finne omtale av dette på Mozon - prøv et søk i søkefeltet øverst til høyre på denne siden.
Redaksjonen