Behandling av eksem

Eksembehandling står på fire bein: Behandling av selve eksemet med kortisonkrem, utrydding av infeksjoner i eksemet, riktig hudpleie og fjerning av utløsende faktorer.

De som rammes av eksem, har ofte tørr og fettfattig hud som lett klør. Tilføring av fuktighet og fett er viktig for at huden skal bli bra. Når du bruker fuktighetskrem, salver og bad med oljetilsetning, bedres tilstanden raskere, og man kan forebygge plager og komplikasjoner.

Daglig rengjøring
Bruk alkaliefrie såper, eventuelt bare med rent vann eller en fuktighetskrem som fjerner forurensninger og kosmetikk, samtidig som den tilfører fuktighet og mykgjør huden.

Tilfør fett
Særlig på de tørreste hudpartiene bør du bruke mye fett, for eksempel ren vaselin eller vannholdig, fettrik vaselinkrem. Lanolin er særlig hudvennlig fett, fordi denne fettypen samtidig binder fuktighet. Men noen er allergiske mot lanolin. Derfor er ofte vaselin best. Oljebad er en enkel og effektiv måte å tilføre huden et tynt, mykgjørende fettlag over det hele. Du får kjøpt oljer på apoteket. Badevannet bør ikke være så varmt at huden svetter, da kan kløen bli verre. Du bør ikke ligge lenger enn 15 minutter i badekaret. Når du tar oljebad, skal du ikke bruke såpe, og huden bør lufttørres etterpå.

Daglig dusjing er unødvendig. Når du dusjer, kan du gjerne bruke rengjørende og ikke uttørrende spesialmidler som «dusjoljer» og andre spesialprodukter som nå markedsføres for moderne kroppspleie. Masser gjerne huden med badeolje etterpå. For håret bør du bruke spesialsjampo og balsam for tørt hår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilfør fuktighet
Vannholdig fuktighetskrem er helt nødvendig for tørr, eksemutsatt hud. Masser forsiktig inn kremen flere ganger daglig etter behov, også etter at eventuelle kortison- eller tjærekremer har trukket godt inn. Fuktighetskremene virker best når du smører dem godt inn i fuktig hud, derfor er det en fordel å smøre seg inn etter bad eller dusj. Vær oppmerksom på at du kan reagere allergisk på parfymen i noen fuktighetskremer. Parfymefri fuktighetskrem få du kjøpt både i parfymerier og apotek.

Fuktighetskremer som inneholder karbamid er bra, for karbamid binder fuktighet. Karbamid forekommer naturlig i huden. Noen karbamidkremer svir med det samme de smøres inn, men dette gir seg raskt. For at ikke barn skal få angst for hudkremen, kan det være best å bruke en fuktighetskrem uten karbamid, særlig i ansiktet. Nok fuktighet er viktig for at eksemet skal behandles.

 

Skrevet av: Ole Fyrand

Mozon.no, 20.12.2006