Behandler psykiske lidelser med kunstterapi

Pasienter som lider av psykose får tilbud om kunstterapi, fotmassasje og skogsturer ved Sykehuset Innlandet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen tilfeller kan slik behandling erstatte piller.

Det er overlege Gunvor Lunde ved Divisjon psykisk helsevern ved Sykehuset Innlandet i Hedmark som står bak innføringen av denne typen behandling på sykehuset. Prinsippene springer ut av den antroposofiske medisinen, som baserer seg på blant annet urter, rytmisk massasje, eurytmi, badeterapi, kunstterapi og musikkterapi.

Les også: Urter mot migrene:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Kontakt med følelsene

Kunstterapi har vært et tilbud til pasientene ved Divisjon psykisk helsevern ved sykehuset i tre år. Pasientene som får tilbudet, har psykotiske lidelser, og en del har et rusavhengighetssyndrom. Pasientene får individuell kunstterapi, som oftest to ganger i uken.

- Målsettingen er å kunne hjelpe pasienten til å komme i kontakt med følelser og opplevelser, for deretter å kunne sette ord på og integrere disse i den bevisste delen av selvet, skriver psykiater og overlege Gunvor Lunde i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Les også: Hver tredje kreftpasient tar alternativ medisin:

- Får økt livsglede
Arbeid med maling, fargestifter, kullstifter og leire er en del av kunstterapien. Flere sykehus tilbyr kunstterapi, men på Sykehuset Innlandet er kunstterapeuten lite opptatt av å tolke det pasienten gjør. Hun retter istedet søkelyset mot pasientens opplevelse og følelser i øyeblikket.

Terapien passer ikke for alle pasientene. Men de som kommer inn i en fruktbar prosess, setter svært pris på tilbudet, ifølge Lunde.

- De gir uttrykk for økende glede, livslyst, selvtillit og følelse av mestring. De oppdager nye sider av seg selv både kunstnerisk og emosjonelt. Noen opplever overraskelse og undring over hva de har skapt. De gir uttrykk for at kunstterapien er avgjørende for deres tilfriskningsprosess, skriver Lunde i tidsskriftet.

- Akutt angst forsvinner
Ifølge Lunde blir pasientene mer samlet, konsentrert og får økt selvtillit. Lunde påpeker også at akutt uro og angst kan gå over etter en terapitime. Ikke minst åpner kunstterapien for samtaler rundt følelser som pasienten ellers ikke ville hatt tilgang til, ifølge overlegen.

- Vi tror denne terapiformen kan ha avgjørende betydning for fremgang i behandling og rehabilitering, skriver Lunde.

Også andre typer behandling hentet fra antroposofisk medisin brukes ved Sykehuset.
Pasientene tilbys for eksempel fotinnsmøring med lavendelolje.

- Det virker veldig beroligende og er et svært populært tilbud, forklarer Lunde til DinSide Helse.

Les også: Slapp av med aromaterapi:

Virkningsfull omsorg
Avdelingen bruker også samtaler, bad i badekar og gåturer i skogen som en del av behandlingen. I noen tilfeller kan denne typen behandling erstatte pillebruk.

- Det ligger en veldig omsorg i denne typen behandling, og veldig ofte virker det. Pasientene sier de sover bedre og mer uforstyrret etterpå, sier Lunde, som ideelt sett også skulle sett at sykehuset hadde en musikkterapeut.

Musikkterapi er etter hvert en vanlig brukt behandlingsform. En studie har for eksempel vist at barn som ble sunget for etter en operasjon, var friskere etter fire uker enn barn som ikke ble sunget for:

Lunde har hentet de antroposofiske behandlingsprinisppene fra den svenske anerkjente non-profittinstitusjonen Vidarkliniken. Lunde understreker at helsepersonell som jobber med antroposofisk medisin har vanlig skolemedisinsk utdannelse.

Ifølge Lunde finnes lignende klinikker kun i Tyskland, Sveits og England.

Les også: Anbefaler musikk og kjæledyr til demente:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer