Behandler eksem på nettet

Digitale bilder og e-post kan erstatte venterommet hos legen. Nå tester et norsk sykehus behandling av eksem over internett.

Når du ringer legen, kan han ikke ta telefonen, og når legen ringer deg tilbake, er du opptatt. Kjenner du deg igjen? Dette problemet ønsker Nasjonalt senter for telemedisin å gjøre noe med.

Prosjektet ”Eksemveiledning via internett” kan være starten på en enklere og billigere måte å få legehjelp på. Gjennom nettsiden Min Doktor får foreldre råd fra spesialister ved Universitetssykehuset Nord-Norge om hvordan de skal behandle barnas eksem.

- På den måten slipper de å reise opptil et døgn for å få hjelp av spesialist. Samtidig blir kommunikasjonen enklere og raskere, forklarer leder for eksemprosjektet, Terje Solvoll.

Bruker du internett for å finne ut om du er frisk eller syk? Da er du ikke alene:

Ønsker permanent tilbud
På nettsida fyller foreldrene ut et eksemskjema og legger inn bilder av barnets eksem samtidig som de skriver spørsmål til legen. I løpet av et døgn svarer legen, og forklarer foreldrene hvordan de bør behandle eksemet.

Tilbudet er så langt bare på forsøksstadiet. I denne omgang omfatter forsøket 50 barn som bare bruker det tradisjonelle helsevesenet, mens 50 andre barn i tillegg får tilbud om veiledning via internett.

Prosjektet avsluttes i år, og Solvoll regner med at alle pasienter etter hvert vil få tilbud om internettveiledning for eksem- og hudsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tilbakemeldingene er svært positive så langt. I tillegg har barneavdelingen og hudavdelingen sagt at de ønsker et permanent tilbud, sier Solvoll.

Hvis du har kvinnelig lege, er det mer sannsynlig at du blir sendt til spesialist. Les hele saken her:

- Blir vanlig alternativ
Telemedisin foregår enten via nett- eller videobaserte løsninger, tv eller datamaskin, og målet er å bringe ekspertisen til pasienten og ikke omvendt.

De første forsøkene ble satt i gang på slutten av 80-tallet, og nå blir det gjort studier på alt fra sårveiledning og diabetes til fysioterapi.

Solvoll tror internett vil være et vanlig alternativ til legens venterom om noen år.

- Eksem er en vanskelig sykdom å gi veiledning på uten å ha direkte kontakt med pasienten. Hvis internettveiledning fungerer for eksembehandling, bør det også fungere innenfor de fleste andre områder, sier han.

Barneeksem rammer ca 15 prosent av barn i deres første leveår. Les mer om eksem på Lommelegen: