Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Behandler angst på internett

Kan angst behandles på internett? Nå skal det testes på flere hundre norske pasienter.

Behandlingsmetoden pasientene skal delta i, kalles kognitiv atferdsterapi. Det går ut på å forandre tanker, vaner og atferd.

- Det er terapeutmangel i Norge, og vi har for få terapeuter i forhold til behovet. Når det samtidig er vanskelig å få tilbudt kognitiv atferdsterapi via primærlegene tror vi selvhjelpbehandling kan være løsningen for en del av pasientene, sier psykolog og postdoktor i prosjektet, Børge Sivertsen ved Universitetet i Bergen.

Les også: Angst kan kureres:

Ifølge Sivertsen viser studier at folk har angst i mange år før de oppsøker behandling.

- Internett er en måte å kunne hjelpe flere og helst tidligere i sykdomsutviklingen, fordi det er et lavterskeltilbud, sier han til Mozon.no.

Håper på rutinebehandling

Prosjektet, som heter "Selvhjelpsprogram via internett for behandling av sosial angst og panikkangst" er et samarbeid mellom Universitet i Bergen og Helse Vest.

I en ny svensk samlerapport roses databasert kognitiv atferdsterapi. Forskere har faktisk funnet ut at behandling av depresjon og angst ved hjelp av data kan være like effektivt som å treffe en terapeut. Sverige innfører nå denne typen behandling som rutinebehandling i helsevesenet, skriver svenske Dagens Nyheter.

Steven Linton, professor i klinisk psykologi, som er ansvarlig for rapporten, understreker at for pasienter med komplekse sykdomsbilder er det best med personlig kontakt.

Et problem med studiene i rapporten er imidlertid at de fleste pasientene som hittil har medvirket, i utgangspunktet har vært interesserte i behandlingsmetoden, ifølge Linton.

I Bergen vil forskerne ta for seg en vanlig pasientpopulasjon.

- Vi vil se i hvilken grad nettbehandling hjelper pasienter i den vanlige helsetjenesten, ikke bare de som er rekruttert til forskningsstudier, sier Børge Sivertsen.

Tidligere forskning har vist at psykologen hjelper svært mange:

En av tre

En av tre vil i løpet av livet ha en angstlidelse som gjør at man trenger behandling. En av fem vil få depresjon.

I høst skal selvhjelp via internett prøves ut på en liten gruppe angstpasienter. Uke for uke skal pasienten lære mer om lidelsen, gjøre øvelser for å håndtere den, lese og ha oppfølgingssamtaler med psykologen på telefon. Pasienter med tunge diagnoser skal ikke delta.

Over nyttår starter behandlingsstudien for fullt og skal tilbys ved 9 psykiatriske poliklinikker i Helse Vest. Mellom 200 og 400 pasienter skal delta i forskningsprosjektet.

Les også: Tøff barndom kan gi mer sykefravær: