Behandler angst på internett

Kan angst behandles på internett? Nå skal det testes på flere hundre norske pasienter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingsmetoden pasientene skal delta i, kalles kognitiv atferdsterapi. Det går ut på å forandre tanker, vaner og atferd.

- Det er terapeutmangel i Norge, og vi har for få terapeuter i forhold til behovet. Når det samtidig er vanskelig å få tilbudt kognitiv atferdsterapi via primærlegene tror vi selvhjelpbehandling kan være løsningen for en del av pasientene, sier psykolog og postdoktor i prosjektet, Børge Sivertsen ved Universitetet i Bergen.

Les også: Angst kan kureres:

Ifølge Sivertsen viser studier at folk har angst i mange år før de oppsøker behandling.

- Internett er en måte å kunne hjelpe flere og helst tidligere i sykdomsutviklingen, fordi det er et lavterskeltilbud, sier han til Mozon.no.

Håper på rutinebehandling

Prosjektet, som heter "Selvhjelpsprogram via internett for behandling av sosial angst og panikkangst" er et samarbeid mellom Universitet i Bergen og Helse Vest.

I en ny svensk samlerapport roses databasert kognitiv atferdsterapi. Forskere har faktisk funnet ut at behandling av depresjon og angst ved hjelp av data kan være like effektivt som å treffe en terapeut. Sverige innfører nå denne typen behandling som rutinebehandling i helsevesenet, skriver svenske Dagens Nyheter.

Steven Linton, professor i klinisk psykologi, som er ansvarlig for rapporten, understreker at for pasienter med komplekse sykdomsbilder er det best med personlig kontakt.

Et problem med studiene i rapporten er imidlertid at de fleste pasientene som hittil har medvirket, i utgangspunktet har vært interesserte i behandlingsmetoden, ifølge Linton.

I Bergen vil forskerne ta for seg en vanlig pasientpopulasjon.

- Vi vil se i hvilken grad nettbehandling hjelper pasienter i den vanlige helsetjenesten, ikke bare de som er rekruttert til forskningsstudier, sier Børge Sivertsen.

Tidligere forskning har vist at psykologen hjelper svært mange:

En av tre

En av tre vil i løpet av livet ha en angstlidelse som gjør at man trenger behandling. En av fem vil få depresjon.

I høst skal selvhjelp via internett prøves ut på en liten gruppe angstpasienter. Uke for uke skal pasienten lære mer om lidelsen, gjøre øvelser for å håndtere den, lese og ha oppfølgingssamtaler med psykologen på telefon. Pasienter med tunge diagnoser skal ikke delta.

Over nyttår starter behandlingsstudien for fullt og skal tilbys ved 9 psykiatriske poliklinikker i Helse Vest. Mellom 200 og 400 pasienter skal delta i forskningsprosjektet.

Les også: Tøff barndom kan gi mer sykefravær: