Behagelig lukt lindrer smerte

Et australsk eksperiment viser at den deilige duften fra roser og mandler kan lindre smerten. Men kun hos kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behagelig lukt lindrer smerte
Et australsk eksperiment viser at den deilige duften fra roser og mandler kan lindre smerten. Men kun hos kvinner.

Av Silje Stavik

Dr. Serge Marchand og dr. Pierre Arsenault ved Quebecs Universitet i Canada har utført et litt spesielt eksperiment på 20 kvinner og 20 menn. Deltakerne ble bedt om å putte hendene i vann som var varmet opp til smertegrensen og ble deretter bedt om å holde hendene i vannet så lenge de klarte. Samtidig ble de eksponert for forskjellige typer dufter. Mandel-aroma fikk kvinnene til å føle mindre smerte, mens eddik gjorde den verre. Mennene var derimot upåvirket av duftene, skriver tidsskriftet New Scientist.

Kvinner mer følsomme for lukter
Man vet fra før at kvinner er mer følsomme ovenfor lukter og man har en mistanke om at det muligens kan skyldes en komplisert prosess i den forreste delen av hjernen, frontal cortex, som bearbeider lukt og smak, men som også kan aktiveres av positiv berøring.
Tror lukt kan helbrede
Dr. Serge Marchand mener at kvinner muligens er biologisk programmert til å gjenkjenne og reagere på duften av sitt eget barn.
- Det vil kreve mer research før vi er sikre, men jeg er ganske sikker på at behagelige dufter kan brukes til smerte-behandling , forbedre humøret til pasienten og dermed bidra til å helbrede, sier Dr. Marchand til BBC News Online.

Vet ikke mye om smerte
Smerteekspert ved universitetshospitalet i Leicester, England, gjør oppmerksom på at man ikke vet så mye om hvordan smerte oppfattes.
- Kvinner har lavere smerteterskel og en lavere toleranse ovenfor smerte. De har også en tendens til å reagere annerledes på bedøvelse. For eksempel er ikke morfin like effektiv for å lindre kvinners smerte, sier hun til BBC News Online.

03.07.02