Begynn med mamma-trim!

Barselgym eller "mamma-baby trim" er bra både for å få trim og for å møte andre kvinner i samme situasjon. Man tar vanligvis med seg babyen, og våkne barn kan være med å gymme.

Det går fint å trene magemuskler med barnet liggende på brystet, eller å trimme lår med barnet i armene. De fleste babyer nyter at mammas kropp er i bevegelse.

Du bør ikke begynne med harde øvelser for tidlig. Magemusklene kan trimmes bra likevel. I starten er det nok å løfte hodet og kikke på bena, eller å presse korsryggen ned i madrassen så magen blir hard, og holde stillingen en stund. Eller å trekke magen inn som om du skulle ta på deg et trangt skjørt, og holde den inne litt.

Sit-ups bør du vente lenge med, i flere måneder dersom du har hatt keisersnitt. Harde mageøvelser medfører ganske stor belastning både på magemusklene og på bekkenbunnen. Len heller kroppen bakover litt, mens du sitter med oppbøyde ben. Da vil du kjenne at magemusklene så vidt strammer seg. Ikke gjør noe som kjennes ubehagelig. Det gjelder spesielt dersom du har (hatt) bekkenløsning.

Ellers er det fin-fin trim å gå raske, lange turer med barnevogn. Kanskje du kan få til en avtale med en venninne i samme situasjon? Du trenger å bli sterk nå. Barn, bag og vogn skal bukseres og det skal mer varer til hjemmet. Unngå tunge løft til underliv og eventuelt keisersnittarr er grodd og ikke gir noe ubehag. La kroppen samle seg til løft i starten, stram mage og underliv på forhånd og løft langsomt og riktig. Bøy i knærne, stikk rumpa ut og pass godt på ryggen din også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelser for underlivet
Begynner underlivet å kjennes normalt ut igjen? Etter 4-6 uker er de fleste sting grodd og eventuelle arr ikke spesielt ømme lenger. Dersom du har vonde sting eller rifter, så la dem gro før du starter for alvor med bekkenbunnsøvelser. Men så kan - og bør - du begynne.

Enkelte syns de kjenner nedpress en god stund etter fødselen - «som om underlivet holder på å dette ut». Det gir seg vanligvis etter en stund. Hvis ikke bør du selvsagt til en sjekk. Syns du det er vanskelig å få kontakt med underlivsmusklene? Prøv mens du sitter på do og tisser, om du klarer å avbryte strålen. Kan du det, har du god kontroll. Klarer du det ikke, så stikk en finger inn i skjeden og knip sammen. Da kjenner du hvordan skjeden liksom griper om fingeren din. Slik skal det være. Så må det trim til. Knip sammen og slipp. Om og om igjen. I sengen, ved kjøkkenbenken, i bilen, foran TV'n. Øk på litt. Knip og trekk opp - høyere - og høyere - og høyere. Hold en stund! Det forebygger også urinlekkasje som er et stort problem for mange kvinner, særlig ettersom årene går. Akkurat nå er kanskje det viktigste at god bekkenbunnsmuskulatur fremmer et godt kjærlighetsliv. Noen kvinner har faktisk fortalt meg at seksuallivet ble bedre etter det første barnet, og mente det kom av at øvelsene ga dem en spesielt god kontakt med underlivet.

Styrk og beskytt bekkenbunnen slik:
Klem bena sammen når du hoster, nyser eller løfter
Prøv om du kan knipe av urinstrålen når du tisser
Knip sammen i underlivet og slipp - gjenta mange ganger
Prøv å trekke underlivet opp - opp - opp - hold - slapp av

Start mageøvelsene med gjentatte ganger å:
- trekke magen inn og holde den stram en stund
- løfte hodet fra ryggliggende og kikke på tærne
Utvid etter hvert til å:
- sitte med opptrukne ben og bøye deg litt bakover
- ligge på rygg og løfte skuldrene og hodet
- løft skulderen mot motsatt kne, skift på
- hold korsryggen presset ned mot underlaget

(Kilde: Mamma for første gang av Gro Nylander, Gyldendal FAKTA. Bearbeidet av mozon.no)

Tilrettelagt av Silje Stavik 30.07.01, mozon.no