Begrenset kapasitet på nødpass i sommer

Politiet ved Oslo Lufthavn oppfordrer til å sjekke passene i god tid.

<b>BEGRENSET KAPASITET FOR NØDPASS:</b> Glemt passet hjemme eller oppdaget for seint at det har gått ut på dato? Om du har mulighet til det, oppfordrer Politiet  ved Oslo Lufthavn deg til å få ustedt nødpass eller pass ved ditt lokale politikontor, da de selv har begrenset kapasitet i sommer. Foto: NTB SCANPIX
BEGRENSET KAPASITET FOR NØDPASS: Glemt passet hjemme eller oppdaget for seint at det har gått ut på dato? Om du har mulighet til det, oppfordrer Politiet ved Oslo Lufthavn deg til å få ustedt nødpass eller pass ved ditt lokale politikontor, da de selv har begrenset kapasitet i sommer. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Ikke vent til du kommer til Oslo Lufthavn dersom du trenger nødpass til utenlandsturen. Politiet på Gardermoen har redusert kapasitet i sommer, og ber deg først og fremst kontakte ditt lokale politidistrikt om du må ha nødpass.

Det er stadig flere som kommer innom politistasjonen på Oslo Lufthavn og ber om nødpass. Seksjonssjef ved Gardermoen politistasjon, Lars Hegstad, sier til Dinside at de merker en stor pågang, og at det er en økning i antall hittil i år, sammenliknet med i fjor.

- Forrige søndag utstedte vi 65 nødpass her, det sier noe om pågangen, sier seksjonssjef ved Gardermoen politistasjon, Lars Hegstad, til Dinside.

LES OGSÅ: Slik blir det nye ID-kortet

Du kan risikere å møte stengte dører

Den reduserte kapasiteten henger sammen med ferieavvikling på stasjonen, og de øvrige oppgavene som de har på politiposten på Gardermoen.

I utgangspunktet er det åpent 24 timer i døgnet, alle dager hele året. Men i sommer kan du ifølge Hegstad risikere å møte stengte dører.

SJEKK PASSET I GOD TID! Seksjonssjef ved Gardermoen politistasjon, Lars Hegstad, oppfordrer alle til å sjekke passet med en gang de vet at de skal ut og reise - og i god tid før avreise. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
SJEKK PASSET I GOD TID! Seksjonssjef ved Gardermoen politistasjon, Lars Hegstad, oppfordrer alle til å sjekke passet med en gang de vet at de skal ut og reise - og i god tid før avreise. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer


- I utgangspunktet er politiposten her bemannet 24-7, men vi ser det at når våre egne mannskaper skal avvikle ferie, så blir kapasiteten dårligere, og samtidig øker antallet reisende betraktelig. Vi har i tillegg annen saksbehandling og andre presserende oppgaver som går foran, og da kan det hende at det av og til vil være stengt på politiposten, sier Hegstad til Dinside.

- Vi strekker oss så langt vi kan for å ha åpent for å lage nødpass, men vi kan komme til å måtte stenge innimellom, dessverre, sier han videre.

Les også: Selvbetjent passkontroll: Slik virker det

Skal utstedes der du bor

Nødpass skal som hovedregel utstedes ved ditt lokale politidistrikt, der du bor.

Hegstad forteller at de har fått reisende innom som har fortalt at de har blitt henvist til Gardermoen for utstedelse av nødpass, fra sitt lokale politikontor.

- Og vi gjør jo det, men det er litt gambling, for det er ikke sikkert at du får nødpass her, sier Hegstad.

Du trenger gyldig legimtimasjon og to passbilder for å få utstedt nødpass. Et nødpass er kun gyldig for én reise, og skal returnes når du kommer tilbake. For pass til barn, må du ha fullmakt/samtykkeskjema, dersom begge foreldrene ikke er til stede.

Hvis du har alt på plass, tar det rundt en halvtime å få utstedt nødpass.

Les også: Pass til barna? Husk fullmakt


Men: Det er ikke sikkert du kan få nødpass!

Hegstad minner også om at det ikke er alle som er berettiget for nødpass. Så selv om politiposten er åpen og du har legitimasjoner og bilder klart, kan du risikere å ikke få et.

- Sentrale myndigheter skjerpet inn dette med nødpass for et par år siden, da de gikk tom for nødpassblanketter. Etter det kom det innskjerpelser, slik at dersom man har fått to nødpass i løpet av de siste fem år, er man ikke berettiget for nødpass, forteller Hegstad til Dinside.

Han forklarer at dette også har sin bakgrunn i et ønske om å begrense nødpass i omløp, som er håndskrevne og lette å forfalske.

- Og spesielt dersom man ikke har levert dem tilbake, som man skal ved retur, kan man risikere å ikke kvalifisere for nødpass.

Det er ikke alle som godtar nødpass

Hegstad anbefaler deg å sjekke passet i god tid før avreise - og minner om at det koster like mye for et nødpass, som for et vanlig pass.

Han minner også om at det ikke er alle land som aksepterer nødpass:

- Du kan ikke reise til USA på et nødpass og det er endel arabiske land som ikke aksepterer nødpass, forteller Hegstad.

I fjor var det endel brudulje rundt nye visumregler til Tyrkia, og at dette skapte problemer for nordmenn som reiste med nødpass.

- I år aksepterer de nødpass, men det må være gyldig i seks måneder etter hjemkomst, forteller Hegstad.