Bedre tenner med tyggis?

- Stopper syreangrepet på tennene, heter det i reklamen. Er det virkelig sånn?

Bedre tenner med sukkerfri tyggis? Og kan den hjelpe deg til å gå ned i vekt? EFTA går matpåstandene etter i sømmene. Foto: Colourbox
Bedre tenner med sukkerfri tyggis? Og kan den hjelpe deg til å gå ned i vekt? EFTA går matpåstandene etter i sømmene. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA (European Food Safety Authority) har vurdert mer enn 500 helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.

Viagra-tyggis

Av de totalt 523 helsepåstandene knyttet til over 200 matvarer og -ingredienser som er testet, er det bare funnet hold i en tredjedel av tilfellene - hvor det altså da er funnet vitenskapelige belegg for lovnadene i påstandene.

På den andre siden mangler omkring halvparten av påstandene vitenskapelig belegg og hold i virkeligheten.

Dersom vi trekker en generell konklusjon på de over 500 påstandene som er satt til test, kan det se ut til at vi kan tro på omtrent halvparten av de helsepåstandene som blir servert oss forbrukere i form av lovnader om helsemessige gevinster ved inntak av en matvare.

Ja til tyggis, nei til probotika

Blant de varegruppene som komiteen har funnet påstander som ofte stemmer med vitenskapens fakta, er det som gjelder vitaminer, mineraker, fiber og sukkerfri tyggegummi.

Når det gjelder påstander rundt varegruppene probiotiske bakterier og botaniske substanser, skorter det imidlertid mer på sannhetsgehalten i påstandene - i alle fall når det kommer til vitenskapelig belegg for påstandene.

Helsegevinst

Påstander som er satt under lupen, er påstander som beskriver eller refererer til et næringsstoff eller et annets stoffs betydning for vekst, utvikling, kroppslige funksjoner og psykologiske eller atferdsmessige funksjoner, dvs påstander knyttet til artikkel 13 i EUs forordning om ernærings- og helsepåstander på mat. Dette kan være påstander som "Kalsium har betydning for oppbygning og vedlikehold av benbygningen" eller "Probiotika er utvalgte, levende melkesyrebakterier som kan tilsettes mat og drikke, og som har dokumentert positiv effekt på helsen".

På EFSAs nettsider ligger vurderingene for alle 523 påstandene åpent for allmen beskuelse. Dersom du lurer på om en spesiell vitamin eller annen matingrediens virker som den skal ifølge reklamen, kan du selv gå inn og sjekke hvorvidt ingrediensen holder det påstanden lover.

Klikk her for å gå til EFTAS register

Vi har sjekket hvordan det står til med påliteligheten på noen kjente påstander:

Sukkerfri tyggegummi

Påstand: Sukkerfri tyggegummi skal virke syrenøytraliserende, den skal forbedre tann- og tannkjøtthelsen, forsterke tenner og tannkjøtt, avhjelpe tørr munnhule, og den skal endog hjelpe deg til å gå ned i vekt, eller holde vekten ... ifølge påstandene som er fremsatt, altså.

Konklusjon: JA, den sukkerfrie tyggisen virker syrenøytraliserende, som er heldig for tannhelsen - og for å oppnå dette bør du tygge i 20 minutter etter å ha spist eller drukket. JA, sukkerfri tyggis hjelper mot tørrhet i munnhulen - som i sin tur anses som fordelaktig. Men dessverre for deg som er ute etter et slanketips: NEI, det er ikke funnet vitenskapelig bevist sammenheng mellom tygging av sukkerfri tyggegummi og nedgang i vekt eller vedlikehold av vekt.

Tyggegummi som vasker tennene

C-vitaminer

Påstand: Flere påstander er satt om virkningene til c-vitaminer; bedre jernopptak, nervesystemets funksjon, funksjonen til immunsystemet under og etter ekstrem fysisk aktivitet, vedlikehold av øyehelsen, mm.

Konklusjon: Kommisjonen konkluderer med at påstandene holder vann når det gjelder blant annet jernopptak, nervesystemet og immunsystemets funksjon som nevnt ovenfor. Påstanden om vitaminets betydning for vedlikehold av normalt syn, vurderes imidletrid som ikke vitenskapelig bevist.

Én god grunn til å ta c-vitamin

Probiotika

Påstand: Probiotika (som eksempelvis Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis) skal hjelpe deg til en velfungerende magehelse og fordøyelse, samt at det skal fremme kroppens immunsystem. Noen typer probiotika anbefales også for å gjenopprette kroppens naturlige bakteriebalanse i fordøyelsessystemet etter en en antibiotikakur. (Lactobacillus rhamnosus er brukt i Biola, og Activia inneholder blant annet Bifidobacterium lactis (også kalt Acti Regularis) samt Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilis).

Konklusjon: Rådet anser at det ikke foreligger bevis for en årsak-virkningssammenheng mellom inntak av mikroorganismer som nevnt og deres påståtte effekter.

Hold deg frisk i høst

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!