Bedre søvn gir bedre sex

En god natts søvn er det beste grunnlaget for en runde under dyna. Langvarig mangel på søvn kan ta knekken på sexlivet, mener ekspertene.

Lange arbeidsdager, stress og lite søvn henger ofte sammen med mindre seksuell aktivitet. Men med bedre søvnvaner kan sexlivet blomstre påny, mener en amerikansk forsker.

- Søvn og sex er et område som ikke har fått nok oppmerksomhet i forskningen. Men vi vet at søvnen kan påvirke seksualiteten på mange forskjellige måter, sier søvnforskeren J. Catesby Ware ved Eastern Virginia Medical School i USA.

Ond sirkel
Lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad mener også at søvnmangel kan være en alvorlig utfordring for seksualiteten.

- Denne problemstillingen er kanskje den vi møter oftest som behandlere av seksuelle problemer. Og det er spesielt menn som har en tendens til å bruke opp all energien sin på andre ting enn sex, mener Benestad

- For at seksuliteten skal fungere best mulig trenger vi påfyll av energi. Søvn er et slikt påfyll, og det er sex også. Men noen ganger er vi så tappet for energi at vi ikke orker å lade opp batteiene med sex og slik blir dette en ond sirkel, sier Benestad.

Stress og sykdom
En hektisk kalender må ta mye av skylden for at mange mennesker sover for dårlig om natten. Og når søvnen blir et eksklusivt gode, blir det mindre fristende å prioritere sex når man endelig kommer seg under dyna.

Medisinske problemer som diabetes, depresjoner eller søvnapné kan også påvirke søvnkvaliteten og dermed ødelegge for den seksuelle lysten. I tillegg kan mange slags medisiner redusere lysten og evnen til ereksjon.

Bedre søvn
Det finnes ingen fasit på hva som er nok søvn hver natt. Alt mellom ni og seks timer regnes som normalt, hovedregelen er at du skal sove så mye at du føler deg uthvilt hver dag.

Har du lyst til å våkne frisk og uthvilt i morgen tidlig? Da bør du prøve noen av disse rådene for bedre nattesøvn:

LES HELE SAKEN: SOV DEG FRISK

 

Mozon.no, 19.09.2005