Salgene i utlandet er ofte bedre enn i Norge, men det er ikke gitt at du skal velge den laveste prisen. Foto: Kristina Picard
Salgene i utlandet er ofte bedre enn i Norge, men det er ikke gitt at du skal velge den laveste prisen. Foto: Kristina PicardVis mer

Bedre salg i utlandet

Slik får du varene hjem til deg.

Glem puslete avslag på 20-30 prosent. Der konkurransen er større, er salgene også bedre. For eksempel i USA aller Storbritannia. Og nå er det januarsalg.

Det er fullt mulig å gjøre kupp i utlandet og få varene tilsendt til deg i Norge – hvis du vet hvordan du går frem og hva du bør unngå.

Handler du klær fra USA, må du belage deg på en tollavgift, noe du slipper hvis du handler samme plagg fra et EØS-land.

Finn salgene

Akkurat som at vi i Norge har sider som Ukensreklame.no og Tilbudsweb.no, så finnes det også utenlandske nettsteders om samler salgstilbudene. Det kan være et greit sted å begynne dersom du rett og slett vil bla gjennom gode tilbud uten at du vet hva du egentlig skal ha.

Eksempler på slike nettsider er Januarysalesite.com og Moneysavinexpert.com sin egen salgsdagbok. Er du interessert i klær og møbler, kan også Shopstyle.com gjøre netthandelen enklere.

Kjenn toll- og mva-reglene

Alle varer, med unntak av bøker og varer under 200 kroner, får et påslag på 25 prosent i merverdiavgift. I tillegg bør du være klar over at enkelte varer du bestiller fra land utenfor EØS også utløser tollavgift. Denne avgiften varierer fra vare til vare.

Dermed kan det hende det likevel lønner seg å bestille fra et EØS-land, selv om prisen på varen skulle være lavere i for eksempel USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>>> Slik slipper du toll og moms - komplett guide

Nedenfor ser du alt du må tenke på før du og når du handler på nettsalg. Orker du ikke bry deg med dette, har vi gjort jobben for deg:

>>> NETTHANDELSKALKULATOR

Netthandel fra utlandet - slik gjør du

Har du funnet noe du har lyst på, må du belage deg på at varen blir dyrere innen den er hos deg:

 • Legg på merverdiavgift
  Med unntak av bøker er det merverdiavgift, også kalt moms, på alle varer du kjøper som har en verdi på over 200 kroner. Merverdiavgiften er på 25 prosent. Du må altså legge dette til regnestykket.

  Varer med verdi på under 200 kroner er fritatt for toll og avgifter - med unntak av tobakk, sigarettpapir og alkohol.


 • Legg på fortollingsgebyr
  Begrepet fortollingsgebyr er forvirrende for mange fordi det høres ut som om det handler om tollavgift. Men fortollingsgebyr (også kalt spedisjonsgebyr og ekspedisjonsgebyr) får du som regel, uavhengig om du skal betale toll for varen.

  Det er ikke Tollvesenet som tar betalt for fortolling, men transportøren/speditøren som leverer varen til deg. De krever som regel et gebyr for mottak, håndtering og utlevering av varen. Beløpet kan variere.

 • Venter du på en vare? Les dette!

 • Sjekk om du må betale toll
  Toll og merverdiavgift er ikke det samme. Toll er en egen avgift som du må betale for enkelte varetyper. Hvor mye du må betale i tollavgift, avhenger av hva du kjøper, det er ikke en fast sum.

  Tollfrie varer finner du i listen til høyre.


 • Se de vanskelige tollreglene

 • Må du betale frakt?
  Fraktkostnader påløper ofte, enten du bestiller varen fra en norsk nettbutikk eller fra utlandet. Men enkelte nettbutikker tilbyr også gratis frakt, så dette bør du undersøke før du handler.

  Merk! Fraktkostnaden påvirker også hva du må betale i merverdiavgift. Som du ser av eksempelet nedenfor, så må du også betale merverdiavgift av fraktkostnaden dersom varens verdi er på mer enn 200 kroner.

 • Bedre salg i utlandet


  Slipp å tenke selv - bruk vår NETTHANDELSKALKULATOR

  Del opp forsendelsene

  Generelt kan det være smart å dele opp forsendelsene slik at hver og en pakke kommer under 200 kroner. Flere utenlandske nettbutikker kjenner til den norske problemstillingen og tilbyr derfor norske kunder å gjøre dette kostnadsfritt.

  >>> Her er DinSide-redaksjonens egne nettfavforitter