Bedre rettigheter - også med vanlig Visa-kort

Gjensidige bank, DNB, Nordea og Skandiabanken lover å endre vilkårene for sine debet-kort.

<b>LIKE VILKÅR:</b> Debet-kort fra Visa skal ha samme vilkår som kredittkort om du får problemer etter betaling. Foto: ALL OVER PRESS
LIKE VILKÅR: Debet-kort fra Visa skal ha samme vilkår som kredittkort om du får problemer etter betaling. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis varen du kjøpte på internett ikke dukker opp, lover Visa deg pengene tilbake. Etter krav fra Forbrukerombudet vil nå alle bankene ta inn disse rettighetene i sine kortvilkår for debet-kort, skriver de i en pressemelding.

LES OGSÅ: DNBs Mastercard får Eurobonus-opptjening, men lønner det seg?

Rettigheter i vilkårene

Da Forbrukerombudet i sommer gjennomgikk kortavtalene til norske banker viste det seg at Gjensidige bank, DNB, Nordea og Skandiabanken ikke hadde tatt disse særvilkårene inn i kortavtalene du inngår med banken når du skaffer deg vanlig Visa bankkort, eller debet-kort som det heter på «fagspråket».

Forbrukerombudet krevde at bankene måtte få dette på plass, og nå har bankene bekreftet at de vil rette seg etter kravet.

– Visa Norge har flere ganger fremhevet de gode vilkårene for netthandel i egen markedsføring. Vi er glade for at bankene har bekreftet at de vil gi kundene disse rettighetene og få de inn i sine kortavtaler, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Nordmenn taper millioner

Også Forbrukerrådet stiller strengere krav til bankene for å sikre at de gir god nok informasjon om rettighetene du har ved bruk av kort når du netthandler. De viser til at forbrukerne taper millioner av kroner ved å ikke benytte seg av muligheten til erstatning fra banken, dersom de blir lurt av selger etter å ha handlet på nettet med betalingskort.

Nå krever de blant annet klar og tydelig informasjon om kortgaranti på nettsiden til bankene, at kortselskapenes vilkår skal være tatt inn i kundeavtalen og at kundene skal bli informert om kortgaranti ved første henvendelse til banken, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Delt økonomi? Slik lager dere kjærestekort

Kan du kreve pengene tilbake?

Når du handler med Visa kan du, ifølge Visas interne retningslinjer, kreve pengene tilbake dersom en vare eller tjeneste du har kjøpt på internett ikke blir levert, er skadet eller ødelagt. Du kan også kreve erstatning dersom selskapet du har handlet fra går konkurs før du har mottatt det du har bestilt.

Dette kan for eksempel være aktuelt dersom du har bestilt en reise med et flyselskap som går konkurs før avreise.

LES OGSÅ: Morten ble skimmet for 21.000 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!