Bedre piller mot brystkreft

Et kjent legemiddel mot beinskjørhet også kan redusere risikoen for brystkreft - med færre bivirkninger enn vanlige medikamenter.

Risikoen for dødelig brystkreft gjør at mange kvinner velger forbyggende medikamenter når de kommer i overgangsalderen. Men slike medisiner har også noen alvorlige bivirkninger.

Nå viser en amerikansk undersøkelse at et kjent legemiddel mot beinskjørhet kan være et bedre alternativ for mange kvinner. Legemiddelet som selges under navnet Evista gir like god beskyttelse mot brystkreft som tradisjonelle medisiner, men kan gi færre bivirkninger ved bruk.

- Dette er gode nyheter, fordi vi nå får et alternativ med færre bivirkninger. Nå får kvinner et valg, sier Leslie Ford ved det amerikanske National Cancer Institute til NBC.

Dødelig blodpropp
Kvinner med høy risiko for brystkreft anbefales i dag å bruke legemidler som inneholder anti-østrogenet tamoxifen. Legemidlene gir god beskyttelse mot brystkreft, men øker samtidig risikoen for noen andre sjeldne kreftformer og dødelig blodpropp.

Evista, som inneholder kjemikaliet raloxifen, er en nær slektning av tamoxifen. Effekten mot brystkreft er den samme, men den amerikanske undersøkelsen viser at risikoen for farlige bivirkninger er betraktelig lavere. Undersøkelsen som sammenlignet bruken av de to legemidlene på nesten 20.000 kvinner, ble publisert tidligere denne uken.

Lavere risiko
Brystkreft er en alvorlig diagnose som hvert år rammer noen få menn og flere tusen kvinner. Men heldigvis har behandlingen av brystkreft blitt stadig bedre de siste årene.

Den britiske forskningsgruppen "The Early Breast Cancer Trialists' Collaborative Group" har sett nærmere på 145.000 tilfeller av brystkreft. De konkluderer med at risikoen for å dø av sykdommen i noen tilfeller er halvert siden 1990. Undersøkelsen er publisert i det anerkjente legetidsskriftet The Lancet.

 

Mozon.no, 19.04.2006