Bedre p-piller underveis

P-piller brukes av 25 millioner kvinner verden over, og kvinnene stiller høye krav til pillen. Nå kommer en ny, lavdosert p-pille.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller er verdens mest brukte prevensjonsmiddel. En av tre kvinner mellom 15 og 49 år bruker p-piller som prevensjon, noe som tilsvarer 34 prosent av prevensjonsbrukerne. Til sammenligning bruker 28 prosent kondom.

Til tross for velfungerende p-plastre, foretrekker kvinner fremdeles p-piller.

Krav til pillene
Det er 45 år siden den første p-pillen så dagens lys, men det setter ikke stopper for videre utvikling av prevensjonsmidlet. Kvinner setter stadig større krav til pillene, og produsentene forsøker å lage tilfredsstillende produkter.

- Kvinner ønsker seg p-piller som inneholder lavt hormonnivå. Det er viktig at de ikke legger på seg og de vil ikke at det skal påvirke dagliglivet, sa Ilka Schellschmidt, ekspert på utvikling av prevensjon for kvinner, på et presseseminar i Berlin i helgen.

I tillegg vil kvinner gjerne slippe PMS-plager i forbindelse med menstruasjonen. For det er ingen hemmelighet at svært mange kvinner får premenstruelle plager. Hele 57 prosent blir deprimerte, 66 prosent blir irriterte, 65 prosent får ømme bryster og 66 prosent hovner opp før menstruasjonen.

Dessuten drømmer mange kvinner om å overlate p-pillene til menn. Og drømmen kan bli oppfylt: Ifølge Philip Smits, Head Global Business Unit Gynecology & Andrology ved Schering AG, firmaet som arrangerte presseseminaret, arbeides det med preventive piller til menn.

- Vi blir anklaget for konspirasjon fordi p-piller bare finnes for kvinner, men det er teknisk vanskelig å finne en effektiv pille for menn, sier Smits spøkefullt.

Det har lenge vært snakk om p-piller for menn.

Mange myter
Det finnes mange myter rundt p-pillen. Nedsatt sexlyst, depresjon og kviser er blant ulempene som skal følge med pillen, skal vi tro de skremmende historiene. Men de færreste mytene er sanne.

Her er sannheten om noen av p-pille-mytene:

Mange tror at de kan få problemer med å bli gravide etter langs tids p-pillebruk. Dette stemmer heller ikke.

- Mange ville hatt problemer med å bli gravide uansett, sier David Cibula, professor ved Department of Obestetrics and Gynecology, Charles University i Tsjekkia.

Men selv om det finnes mange myter om pillene, er kvinner fornøyde med prevensjonsmidlet. Hele 90 prosent av alle p-pillebrukere er svært fornøyde eller ganske fornøyde.

Ny p-pille
Schering lanserer nå en ny p-pille, Yasminelle. Pillen har den hittil laveste dosen av østrogen i en p-pille, og ifølge Ilka Schellschmidt er det ikke mulig å lage en effektiv p-pille med lavere hormondose.

Grunnen til den lave østrogendosen, er hormonet drospirenon. Det er et hormon Schering har utviklet, og det ligner progesteron, et naturlig kvinnehormon. I tillegg til å beskytte mot graviditet, skal pillen hjelpe mot PMS-plager, uren hud og vektøkning.

Pillen har vært utprøvd hos 972 kvinner i to år. Den vil trolig komme til Norge i januar.

Klinikk for seksuell opplysning (KSO) vet fremdeles ikke mye om prevensjonsmiddelet, men har fått beskjed om at det kommer.

- Vi må vente for å se om dette er bedre enn andre piller. De virker nok, men om de er bedre enn de andre på markedet, vet man ikke, sier Siv Gamnes, daglig leder ved KSO.

Fra 1.januar 2007 vil p-pillemerket Trionetta forsvinne fra markedet. Dette er det mest brukte p-pillemerket i Norge, og Schering Norge prøver nå å informere alle Trionetta-brukere, så de ikke blir overrasket når de skal hente en ny pakning på nyåret. De har informert alle apotek, så de gjør alle som henter Trionetta oppmerksomme på dette. Ifølge Schering er det viktig at Trionetta-brukere oppsøker legen sin, og de anbefaler dem å gå over til Yasmin eller Yasminelle.

Foto: Schering AG

 

Mozon.no 12.09.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer