Bedre med SQ enn IQ på soverommet

Å ha Q av ulike varianter er bra. Det har vi alle fått med oss de siste årene. Det hotteste nye er SQ - seksuell intelligens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedre med SQ enn IQ på soverommet

Å ha Q av ulike varianter er bra. Det har vi alle fått med oss de siste årene. Det hotteste nye er SQ - seksuell intelligens.

Av: Mattis Koppang

Gjennom mange tiår har vi alle blitt innprentet at IQ-målinger forteller oss og hele omverdenen om hvor intelligente eller ikke vi er. Særlig på nittitallet begynte dette bildet å endres. Flere hevdet at det måtte finnes andre måter å måle menneskers verdier på enn kun etter hvorvidt man er flink til å løse matematiske og fysiske logikk-oppgaver. Den mest berømte av de mange Q'ene som dukket opp, er nok EQ som måler den emosjonelle intelligensen.

Men nå kommer også SQ inn på banen og forlanger oppmerksomhet. På tide vil nok mange si. Scorer du høyt på SQ-målinger er det tegn på høy seksuell intelligens, noe som vil gi deg god sex og øke forutsetningene for å finne den rette partneren.

Er du fri for fordommer, urealistiske forventninger, påtvingende idealer, hemninger og redsel? Da har du antagelig veldig høy SQ. Høy seksuell intelligens skal gi deg alle forutsetninger for et godt sexliv.

Er det for bra til å være sant?

Nei, hevder de amerikanske forfatterne til boken Smart Sex - veien til et intelligent sexliv . Psykologiprofessorene Sheree Conrad og Michael Milburn er overbevist om at alle kan bli mer seksuell intelligente. Ifølge professorene går veien frem til høy SQ både via bibiloteket og soverommet. Først og fremst må man ha god kunnskap om seksualitet og kunne omsette kunnskapen til praksis sier Professor Michael Milburn. Det neste skrittet er seksuell innsikt om ens egne behov. Dette gjelder både de ekte og sunne, samt de mer destruktive og smertefulle.

Mennesker med høy SQ vet hvordan man prater med partneren om sexlivet og er dessuten begavet med en real dose sex-empati. De er kort og godt klar over hvordan deres egen oppførsel påvirker partneren.

Hvordan vet man om noen har høy SQ?

En person som vil ha sex før det er følelser mellom 2 mennesker, ser ut til å ha lav SQ. Forskningen viser også at overdrevent maskuline menn eller feministiske kvinner kvinner har lav SQ. sier professor Milburn.

Personer som kan ta frem kvinnelige egenskaper når de trengs og de mannlige når situasjonen krever det, har ofte høy seksuell intelligens. Utseendefikserte sexatleter har derimot ofte lav SQ.

Behøver vi virkelig SQ hele tretti år etter den seksuelle revolusjonen? Får vi ikke nok sexråd i hverdagen fra før, om vi nå ikke skal begynne å bruke et nytt begrep?

Jo, vi oversvømmes av sexbudskap som ofte handler om å prestere og være attraktiv. Seksuell intelligens handler mer om følelsene og hvordan man skal få et bedre sexliv ved å være ærlige mot oss selv og andre. svarer professor Milburn.

Hvorfor skal målet være å ha høy SQ?

Ifølge professor Milburn er det viktig med høy SQ for å få bedre livskvalitet: Et tilfredstillende sexliv har mange positive effekter på helsen.

Om du er i en situasjon hvor du nyter godt av et fantastisk sex- og kjærlighetsliv, er ikke det nødvendigvis bare dyktighet. En del flaks må også til. Men er du redd for å si ifra om hvordan du liker det i sengen, eller om du er sjenert eller flau på grunn av kroppen din - da er det på tide å trene opp SQ'en din!

Dette er de forskjellige Q'ene:

IQ
Intellektuell intelligens.

EQ
Emosjonell intelligens. - Forteller om forutsetningene du har for å omgå å samspille med andre mennesker.

SQ
Seksuell intelligens - Forteller om forutsetningene for et tilfredstillende og godt sexliv.

Boken Smart sex - veien til et intelligent sexliv , kommer ut på svensk i april 2002. Og muligens på norsk i løpet av våren/sommeren.

På denne hjemmesiden kan du selv ta en SQ test:

mozon.no, sist oppdatert: 21.02.02Kilde: