Bedre kronekurs kan gi rimeligere sommerferie

Men slett ikke all valuta blir billigere, selv om krona er noe sterkere.

<b>RIMELIGERE:</b> Euroen kan bli noe rimeligere til sommeren, tror DNB. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
RIMELIGERE: Euroen kan bli noe rimeligere til sommeren, tror DNB. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syns du det har vært dyrt å feriere i utlandet den siste tiden? Da bør du lese videre: Nå går det nemlig riktig vei for den norske krona:

- Kronen har styrket seg betydelig den siste uken, hovedsakelig som følge av høyere oljepris, forteller valutaanalytiker Camilla Viland til Dinside.

Og det er spesielt en valuta som blir bedre for oss nordmenn, nærmere bestemt euroen.

UT OG REISE? Prøv Dinsides valutakalkulator

Rimeligere i Europa

- En euro koster når cirka 9,30 norske kroner. Gjennom det neste året venter vi at kronen skal styrke seg ytterligere noe mot euro, som også skyldes en videre oppgang i oljeprisen, forteller hun videre.

image: Bedre kronekurs kan gi rimeligere sommerferie


I juli, som gjerne er tiden for utenlandsreiser, kan man dermed forvente at eurokursen vil ligge på 9,20 kroner, mens den kan gå ned til 8,90 kroner om ett års tid.

Dette er noe høyere enn det man ga for en euro i juli i fjor, viser tall fra Norges Bank.

LES OGSÅ: OBS! Velg riktig minibank for valuta om du vil unngå gebyrsjokk

Kortvarig valutaglede i USA og Storbritannia

Er det derimot London eller New York du drømmer om å reise til, er utviklingen litt mer varierende, ifølge Viland.

- Mot dollar og pund ser vi ikke for oss en like sterk utvikling. Dette er valutaer som har svekket seg betydelig det siste, blant annet som følge av tegn til svakere vekst og ikke minst lavere renteforventninger. Vi tror svekkelsen av disse valutaene er midlertidig, og valutaene skal styrke seg fremover, også mot norske kroner, sier hun.

Dermed ser DNB for seg følgende kurs for henholdsvis britiske pund og amerikanske dollar i juli: 11,50, som er litt billigere enn i dag, og 8,36, som er litt dyrere enn i dag.

Derimot viser Nordeas valutaprognoser viser en langt lavere forventet dollarkurs enn det DNB regner med. De ser for seg en kurs på 7,93 kroner mot en dollar om tre måneder. Samtidig tror de det britiske pundet vil koste 12,27 kroner - altså en god del mer enn i dag.

Om det er DNB eller Nordea som treffer med sine prognoser, viser en kikk på Norges Banks historiske valutakursoversikt, at det er snakk om helt andre kurser enn i juli i fjor. Da man fikk en dollar for i overkant av seks norske kroner. Samtidig lå det britiske pundet på rundt 12,60 - dermed kan det altså bli noe billigere denne sommeren enn i fjor på samme tid.

LES OGSÅ: Her er de billigste storbyene

Hva med svenske og danske kroner?

Velger du reisemål etter valutakursen?

(Avsluttet)
Nei, jeg reiser alltid dit jeg har lyst til å feriere(77%) 1644
Av og til, hvis det står mellom flere reisemål(17%) 372
Ja, det gjør jeg alltid(5%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om mange drømmer om lange reiser til fjerne strøk, er det en realitet at svært mange av oss reiser til våre naboland Sverige og Danmark i sommerferien. Og spesielt førstevnte er kanskje ikke et dumt alterativ, med tanke på kronekursen.

- Forholdet mellom svenske og norske kroner venter vi at skal holde seg nokså stabilt, og at det skal koste 101-102 norske kroner for 100 svenske gjennom det neste året, sier Viland.

Denne prognosen gjelder også for juli i år. Se også hvordan de nye svenske sedlene skal se ut.

Nordeas prognoser viser og at den danske krona antakelig skal holde seg stabil, som i dag koster 1,23 norske. Dette er langt dyrere enn for bare noen år siden. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2013, da 100 norske kroner tilsvarte 100 danske.

Så gjenstår det å se hvor nordmenn flest velger å legge ferien. Ifølge forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea gjorde de en undersøkelse i fjor som viser at de fleste ikke lar seg påvirke av kronekursen når de velger reisemål.

Hun anbefaler generelt om å planlegge reisen godt å regne ut hva lommeboken tåler i forkant av ferien, ikke minst med tanke på at en del reisemål faktisk er blitt dyrere de siste årene.

LES OGSÅ: Lav kronekurs vil kjøre datamaskiner dyrere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!