Bedre hukommelse enn du tror

Jo eldre vi blir, desto mer oppdager vi at vi glemmer. Men hjernen husker faktisk mer enn du tror.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at en sunn hjerne kan lagre minner vi ikke engang husker selv. ”Glemte” minner kan fremdeles ligge der, skriver helsenettstedet WebMD.

Det er eksperter i tidsskriftet The Journal of Neuroscience som hevder at hjernen har evnen til å lagre flere minner enn vi er klar over, men at det kan være vanskelig å finne dem.

Norske eksperter er enige med disse forskningsresultatene.

- Jeg tror nok hovedresultatene kan være riktige. På en måte er resultatene i samsvar med det at vi husker mer enn hva vi tror vi husker. Det vet alle som jobber med hukommelse. Når vi tror vi glemmer noe, er det ofte fordi vi ikke klarer å hente fram minnet, ikke fordi minnet er borte. Dette er godt kjent.

Det sier Edvard Moser, professor og hjerneforsker ved NTNU, og forklarer hvor mye hjernen egentlig lagrer av minner.

- Hvis jeg viser deg et bilde av en person du aldri har møtt før kan du ofte si med stor sikkerhet at du ikke har møtt ham/henne før. For å kunne dette må du ha lagret kunnskap om alle personer du har hatt en viss samhandling med, og enda mer imponerende, hjernen må kunne scanne gjennom alle disse i løpet av et par sekunder, sier han.

Ekspertene fra den internasjonale undersøkelsen gjorde en hukommelsestest på 14 sunne ungdommer ved Duke University i England.

Noen forskere mener også at man husker bedre med folat.

Hukommelsestest
Testpersonene måtte først se på en liste med 120 ord som var blandet med 80 tulleord. Så måtte de se på en annen liste og forsøke å huske hvilke ord de hadde sett på den første listen. Imens ble hjernene deres scannet med en avbildningsteknikk kjent som fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging).

Når testpersonene gjennomgikk den andre listen, viste det seg å foregå mer hjerneaktivitet i den bakre delen av tinninglappen, når de så ord som de kjente igjen fra den første listen. Men ungdommen husket ikke alltid at de hadde sett disse ordene tidligere.

Med andre ord var denne delen av hjernen mer sensitiv til hukommelse enn testpersonenes egen bevissthet.

Å være i dårlig humør kan bedre hukommelsen din!

Minner i fotoalbum
Forskere ble også oppmerksom på et annet fenomen. For det viste seg at aktiviteten i hjernens fremre del av tinninglappen økte når testpersonene så et nytt ord.

Så hvorfor blandet ungdommen hvilke ord de hadde sett og hvilke de ikke hadde sett? Forskerne tror at det kan være en slags krig mellom disse to hjernedelene - et slagsmål over å bestemme hva som faktisk har skjedd i fortiden.

Eller lettere sagt: Tenk at minnene dine sitter på flere fotoalbum i hjernen din, men noen ganger glemmer de hva som er på bildene på de tidligere sidene.

Ønsker du bedre hukommelse? Glem puggingen, er rådet til Moser.

- Jo mer man forbinder med et minne, desto lettere er det å hente det fram igjen. Repetisjon i forskjellige sammenhenger er ikke så dumt hvis man vil huske noe. Men pugglesning siste kveld før eksamen er det verste man gjør hvis man vil huske noe over lengre tid, sier han.

Et godt tips i disse eksamenstider?

Visste du også at utdanning gir bedre hukommelse?

 

Mozon.no, 05.06.06

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer